DOKTORKA OSTOJIĆ IZ KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ": Izlečeno 127 dece, najmlađi pacijent beba od 15 dana

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

01.05.2020

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka epidemije Kovida19 hospitalizovano je 127 dece od kojih je najmlađe bila beba od 15 dana. Dvoje mališana je imalo težu kliničku sliku. Trenutno se u KBC "Dragiša Mišović" leči 44 dece.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

O lečenju najmlađih, ali i kako reaguju na lekare i sestre u zaštitnim odelima, "Blic" je razgovarao sa doktorkom Oliverom Ostojić, rukovodiocem Dečje bolnice KBC "Dragiša Mišović".

- U našem KBC lečena su deca iz cele Srbije. Sva deca koja su bila Kovid pozitivna dolazila su iz Kovid pozitivnih sredina. Ili su roditelji ili najbliži rođaci imali Kovid. Pokazalo se da deca imaju blagu kliničku sliku - kaže doktorka Ostojić.

Deset do 15 odsto primljene dece imalo je rentgensku sliku upale pluća blažih oblika i karakterističnu krvnu sliku za Kovid pozitivne.

- Drugačija klinička slika bila je kod četiri najmlađa pacijenta sa kormobiditetom, onkološkim, dijabetes i neurološkim. Dvoje od te dece su imali ozbiljniju kliničku sliku bolesti Kovida. Nisu bili na resporatoru, ali su primali kiseoničnu terapiju. Posle dve nedelje kada je reč o Kovidu, otišli su zdravi kući - navodi doktorka.

Ona ističe da su deca mahom boravila u bolnici od 10 do 14 dana zbog stava da moraju biti negativni na koronu kada izlaze. Deo njih je bio u pratnji roditelja.

- Trenutno imamo 44 dece sa 24 pratioca i pacijenti su iz cele Srbije. Sada polako regionalni centri Novi sad, Kragujevac i Niš preuzimaju lečenje i dece - ističe Ostojić.

Naša sagovornica kaže da su svi pratioci dece Kovid pozitivni, a od trenutno 24 smeštenih na bolničkom lečenju, 18 je na terapiji.

- Trudili smo se da ne razdvajamo majke od dece i zajedno su od početka bili na terapiji. Pokazalo se da je klinička slika mnogo lakša kod dece. Međutim, rizične grupe, odnosno ona deca koja imaju osnovnu težu bolest, imaju poput odraslih izraženiju sliku bolesti Kovida - pojašnja doktorka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading