Vojska Srbije izvršila naređenje vrhovnog komandanta da preuzme obaveze u borbi protiv pandemije!

Autor: Republika

Vesti

01.05.2020

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vojska Srbije i MUP prvi kontakt sa zaraženima, kada je virus bio najsnažniji, imali su na granici i u prihvatnim kampovima. Bez obzira na to da li su bili vojni lekari, sanitarci, veterinari, policajci ili bilo koji drugi pripadnici vojske, svi su imali zadatak da prihvate naše zemljake u povratku iz zemalja u kojima je epidemija bila na vrhuncu", izjavio je u intervjuu prazničnom broju lista "Politika" ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vulin

On je naveo primere sa čim su sve pripadnici Vojske Srbije suočavali tokom vanrednog stanja.

 - Imali smo slučajeve da naši građani, često i zaraženi, skidaju maske vojnicima jer hoće da odu iz kampa, vojnici su spasavali živote povređenima u saobraćajnim nesrećama ne razmišljajući da li mogu da se zaraze, bilo je napada na medicinsko osoblje koje su štitili naši vojnici - naveo je ministar Vulin neke po zdravlje vojnika rizične situacije i podsetio na slučaj da kompletno osoblje doma za stare u Borči jednostavno nije došlo i ostavilo je štićenike bez nege i hrane i da u celom objektu, sve dok nadležni nisu uspeli da reše problem, bude samo vojska zadužena za obezbeđenje.

 
Na pitanje o jačanju ABHO jedinica, što se pokazalo potrebnim u borbi protiv koronavirusa, ministar Vulin je rekao da je tokom reformi vojske  od 2005. do 2007. godine ABHO komponenta planski umanjena skoro do uništenja.
 
- Do ukidanja korpusa i armija, na nivou vojske imali smo brigadu ABHO, svaka divizija je imala četu, brigada mešoviti vod, a bataljon odeljenje ABHO. Sada imamo samo jedan bataljon, razmešten u Kruševcu. Velikim zalaganjem svih pripadnika 246. bataljona ABHO nadoknađen je manjak ljudi i opreme, veliku pomoć su nam pružili pripadnici ABHO zaštite Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije - istakao je ministar odbrane i ukazao na neophodnost promena koje će obuhvatiti i vraćanje ABHO komponente u jedinice, ali i brojne druge promene u organizaciji naše vojske.

 - Nije logično da su nam sve četiri brigade iste i po sastavu i po opremi i po naoružanju, a svaka od njih pokriva sasvim drugačiji prostor i u slučaju rata mora da odgovori na veoma različite zadatke. Svaka jedinica mora da bude u stanju da se samostalno bori sa minimalnom pomoći koja dolazi iz drugih sastava. Modularni  model vojske koja pre služi za mirovne misije ili učešće u intervencijama pod tuđom komandom nije model koji je potreban Vojsci Srbije i doktrini vojne neutralnosti - rekao je ministar Vulin i naveo primer da se u sadašnjem modularnom modelu tenkisti i pešadija susreću prvi put u ratu, a do tada se obučavaju i uvežbavaju nezavisno jedni od drugih.

 
- Iskustva iz Sirije, pa i građanskih ratova u SFRJ, nas uče da nema uspešne upotrebe tenkova bez mehanizovane pešadije, a to nije moguće bez drugačije organizacije, obuke, doktrine.
 
Ministar Vulin je takođe istakao da je "za uspešnu borbu sa bilo kojom katastrofom potrebna i što šira obuka stanovništva", a to, prema njegovim rečima, nije moguće sprovesti samo kroz Ministarstvo odbrane. - Za to je potreban organizovan rad čitave države. Nakon poplava i virusa ne verujem da treba objašnjavati zašto svi moramo da budemo spremniji nego što jesmo.
 
Vojska Srbije uz minimalnu upotrebu sile obezbeđuje 20 kampova sa preko 8.000 migranata, koji ne žele da budu u njima, naveo je ministar odbrane i podsetio da su u dva odvojena incidenta pripadnici 72. brigade za specijalne operacije morali da upotrebe oružje ispaljivanjem hitaca upozorenja u vazduh

 - Kada se desio pokušaj napada u Krnjači zatekao sam se baš u tom kampu i rekao sam našim pripadnicima  da niko ne sme da im otme pušku i niko ne sme da povredi našeg vojnika. Tako je i bilo - rekao je ministar Vulin i jednim primerom pokazao sa kakvim se sve ponašanjem migranata u kampovima vojnici suočavaju. U jednom od kampova prilikom preseljenja migrant je stavio nož pod grlo svom detetu i pretio da će ga zaklati. Poludelog čoveka je smirio i razoružao poručnik koji se nikada ranije nije susreo sa takvom situacijom.
 
- Zaštitili smo i migrante, ali i naše stanovništvo - istakao je ministar Vulin i pritom „pokazali humanost, ali ne i slabost“.
 
On je naglasio da je Vojska Srbije, uprkos epidemiji, nastavila obuku.
 
- Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić nam je izdao naređenje kada je uvedeno vanredno stanje, i ono je glasilo da Vojska Srbije mora na sebe da preuzme veliki deo obaveza u borbi sa virusima ali ne sme da dopusti umanjenje borbene gotovosti i gubitak bilo koje sposobnosti - rekao je ministar odbrane i naglasio da su nebo nad Srbijom svakog dana čuvali i avijacija i PVO, a sve jedinice kopnene vojske bile su spremne da ispune svoje zadatke.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Aleksandar Vučić

Posebno je istakao doprinos vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u borbi sa virusom, koji su postavili sve privremene bolnice, pripremili bolnicu na Karaburmi, pomagali u održavanju privremenih bolnica na Beogradskom sajmu, u Novom Sadu, Nišu...

 
Najavio je i nastavak obuke rezervnog sastava, navodeći da je pozivanje u rezervu onih koji nisu služili vojsku dalo odlične rezultate. Od njenog uvođenja, podsetio je ministar Vulin, do sada je kroz obuku prošlo oko 1.000 lica, a odziv se kretao od 94 do 98 odsto.

U odgovoru na pitanje o daljem naoružavanju i opremanju Vojske Srbije, ministar Vulin je istakao da se priprema za isporuku sve što smo naručili i biće dostavljeno u skladu sa ugovorom.
 
- Politika predsednika Vučića o vojnoj neutralnosti odredila je i naše opremanje. Mi moramo da budemo sposobni da sami sebe zaštitimo jer to niko drugi neće učiniti za nas - naglasio je ministar Vulin i naveo da sada imamo "kubove" koje modernizujemo, "pancir" koji je u svojoj klasi najbolji na svetu, a dalekometni sistem PVO u našoj vojsci je sledeći korak.
 
- Neće biti kašnjenja ni u isporuci četiri MiG-29 iz Belorusije i oni će početkom iduće godine biti u sastavu našeg Ratnog vazduhoplovstva - poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu lista "Politika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading