ZAGREB BAŠ BRIGA ZA VELIKO STRATIŠTE U DRUGOM SVETSKOM RATU! Hrvati: Srbi nisu žrtve genocida u Jasenovcu

Autor:

Vesti

27.04.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duh ustaštva u Hrvatskoj, 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, življi je nego ikad! Kratka anketa Radio-televizije Republike Srpske usred "europskog" Zagreba pokazala je da se potomci ne razlikuju mnogo od predaka, krvavim slovima upisanim u istoriju zverstava, čiji je vrhunac dostignut u kompleksu logora Jasenovac.

Jasenovac

Baš uoči obeležavanja godišnjice proboja jasenovačkih mučenika, kada je od njih 747 preživelo tek 128, odgovori sagovornika RTRS su više nego jezivi.

- Baš me briga za Jasenovac! Nikakvu važnost mi u životu ne predstavlja - osorno odgovara student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, tek nešto stariji od 20 godina.

Slični su odgovori i ostalih. Doterana gospođa "ne može da se seti" ko je, "posle Jevreja", najviše stradao u paklenom logoru. Njeni sugrađani mrtvi hladni odgovaraju da je među žrtvama najviše Hrvata (!), poneki glas razuma pomene Srbe kao glavnu metu istrebljenja, ali uz obaveznu ogradu da je "broj ubijenih pod znakom pitanja".

Savu Šumanovića živog zakopali

Mesto gde je predsednik Vučić položio venac jedno je od najvećih stratišta Drugog svetskog rata, mesto gde je od 1941. do 1945. ubijeno 7.950 Srba, muškaraca i žena, među kojima i veliki slikar Sava Šumanović (46). Njega su ustaše 30. avgusta 1942. ubile i bacile u masovnu grobnicu u Sremskoj Mitrovici. Streljani su uz upaljene baklje kraj spremnih raka - pucano im je u potiljak ili su direktno morali da legnu u raku da bi u njih pucali. Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom.

Upečatljiv je stariji Zagrepčanin, koji u glasu jedva skriva mržnju kada saznaje o kojoj se televiziji radi.

- Koliko je ubijeno u Jasenovcu? Ovisi ko tumači. Neprijatelji domovine tvrde da je puno, prijatelji da baš i nije tako. Ko najviše? Pa, Hrvati, ko drugi - odgovara ustašonostalgičar.

Ono što najviše može da porazi normalan ljudski um jeste potpuna ravnodušnost mlađih generacija, poput studenta sa početka teksta. Njegove kolege odgovaraju kroz sprdnju i sarkazam, licitiraju sa 20.000-30.000 ubijenih, odgovaraju da im "Jasenovac ne znači mnogo", a neki čak i ne žele na tu temu da se udostoje odgovora.

Za Savu Štrpca, direktora Centra Veritas, ovakvi stavovi Hrvata nisu iznenađenje:

- Oni su samo odraz revizije istorije koja traje još od 1945. Nažalost, Tuđman je uspeo ono što nije ni Ante Pavelić, poglavnik Nezavisne Države Hrvatske, da svede Srbe na manje od tri odsto stanovništva.

Dodaje da su zastrašujuće brojke o broju pokatoličenih Srba.

- Stariji se izjašnjavaju kao Hrvati da bi imali bilo kakva prava u neprijateljskom okruženju jer je tamo najveći greh biti pravoslavac. Imam podatke da je od devedesetih pokršteno čak 30.000 dece! Roditelji se na to odlučuju da im deca iz škole ili vrtića ne bi dolazila uplakana i izvređana. Smišljeno je olakšana procedura, dovoljno je da iz srpske crkve donesete potvrdu o krštenju i odmah vas prevode u katolike - pojašnjava Štrbac.

Vučić: Nećemo zaboraviti nijedan malj i metak

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Aleksandar Vučić

Ne smemo i nikada nećemo zaboraviti ni Donju Gradinu, Jasenovac, Sremsku Mitrovicu, nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Spomen-parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve Jasenovca.

Naveo je da je u Sremskoj Mitrovici jer nikada od otvaranja spomen-parka nijedan srpski predsednik nije tu došao.

- U našim školama, u udžbenicima o ovom mestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počinio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading