DETALJI VUČIĆEVOG VIDEO RAZGOVORA SA MERKELOVOM: Evo o čemu su pričali predsednik i kancelarka

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

18.03.2020

22:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelaraka Angela Merkel održali su juče sastanak putem video-linka tokom kog su detaljno razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti KOVID-19.

instagram.com/buducnostsrbijeav
Video-sastanak Angele Merkel i Aleksandra Vučića

Dvoje državnika razgovarali su i o pitanju dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i u tom kontekstu uvođenju taksi privremenih institucija u Prištini 2018. na robu iz centralne Srbije i BiH.

Kancelarka, kako je saopšteno posle sastanka, pozdravlja spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je predsednik Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju odredaba Briselskog sporazuma.

 

 

PUNA NORMALIZACIJA

Vučić i kancelarka zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- Zahvalan sam nemačkoj i vašoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje zapadnog Balkana - istakao je Vučić.

Tokom razgovora najavio je da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Pričali duže od sat vremena

Razgovor dvoje lidera trajao je više od sat vremena i, kako Srpski telegraf saznaje, atmosfera tokom video-sastanka je bila veoma prijateljska.

POZITIVNI TONOVI

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je ovaj razgovor bio važan:

- Protekao je u pozitivnim tonovima sa obe strane, ali u ovakvim okolnostima, kada je ceo svet zaokupljen koronom, ne treba očekivati velike pomake, naročito ako Nemačka ne izvrši pritisak na Priština da ukine takse. Značajno je, ipak, uvek negovati dobre veze sa vodećim svetskim silama, održavati kontakte, čak i ako se ne stavovi o bitnim temama ne slažu.

ČINJENICE I O OVOME SU PRIČALI

  • Bilateralne i ekonomske veze
  • proces pridruživanja Srbije EU
  • Pratećim reformama
  • Situaciji u regionu

 

Komentari (35)

Loading
Lux

18.03.2020 22:13

Ocekujemo pozitivne komentare i razumevanje obe strane

kiki

18.03.2020 22:44

Hvala Nemackoj sto brine za nas ali drzimo se Kine.

IVAN87

18.03.2020 22:49

Ocekujemo da ce se nastaviti dobra saradnja,i da ce obe strane pomoci jedni drugima...

IVAN87

18.03.2020 22:50

Pretsednik Vucic veoma dobro i kvalitetno,obavlja svoj posao i hvala mu na tome...