Dačić: Srbija ne krije vojnu saradnju sa Rusijom i drugima!

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2020

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je da Srbija ne krije vojnu saradnju koju ima sa Rusijom i drugim međunarodnim partnerima i dodaje da Beograd sigurno neće učestvovati u nečemu što je suprotno međunarodnim konvencijama i stavovima.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Dačić je to kazao odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija da prestane sa kupovinom oružja iz Rusije.

Kako je naveo, on je još pre nekoliko meseci razgovorao sa direktorom američke radne grupe za kontrolu naoružanja Tomasom Zarzeckijem, te da su oni otvoreno razgovarali o tom pitanju.

- Ne krijemo ništa što se tiče naše vojne saradnje sa svima, ne samo sa Ruskom Federacijaom i shodno tome sigurno nećemo učestvovati u nečemu što bi bilo suprotno nekim međunarodnim konvencijama i stavovima - naglasio je Dačić.

Kaže da će Srbija nastaviti da vodi politiku otvorenosti u oblasti vojne saradnje i negovati istu u budućnosti i sa SAD, i sa Kinom i sa NATO...

- Američki stav nije da treba da se prestane sa kupovinom, to se ne odnosi na sve vrste oružja. Postoji dosta kriterijuma o kojima smo razgovarali. Zarzecki je otišao zadovoljan iz Beograda i dogovorili smo se da naša ministarstva, pre svega ministarstava odbrane, imaju korektnu komunikaciju da ne bi nastali problemi - kazao je Dačić.

Dačić je dodao da je Zarzecki tražio čak razgovor na nižem nivou, ali da je on zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorio da primi Zarzeckija kako bi pokazali želju da otvoreno komuniciraju.

- Ovde je reč o veoma pažljivom setu različitih stavki šta to sada podrazumeva, odnosno da li ta količina oružja pretpostavlja određenu zavisnost u odnosu na zemlju od koje kupujete - kazao je Dačić i dodao da nije reč o količinama koje mogu da ugroze svetsku stabilnost.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izrazio je zahvalnost što je Srbija pokazala transparentnost prema ambasadi i Zarzeckiju po pitanju nabavke naoružanja.

Ali, kako je naveo, to ne znači da SAD budno ne prati sve transakcije koje se odvijaju u ovoj oblasti i da Kongres nije zabrinut zbog te teme.

- Zakon koji reguliše tu oblast, odnosno sankcije, veoma je komplikovan i Zarzecki je pokušao da objasni sve detalje na tu temu. Nastavljamo da pratimo, ali smo veoma zahvalni na transparentnosti druge strane - zaključio je Godfri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading