OMBUDSMAN: Građani, glasajte!

Autor: Tanjug

Vesti

05.03.2020

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve organe javne vlasti koji učestvuju u organizaciji izbornog procesa da obezbede predviđene zakonske uslove i ispune obaveze kako bi svi državljani Republike Srbije u punoj meri ostvarili svoje biračko pravo.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

- Imajući u vidu iskustvo iz ranijih izbornih procesa, neophodno je naročitu pažnju posvetiti obezbeđivanju potrebnih uslova za ostvarivanje biračkih prava osoba sa invaliditetom, starijih i bolesnih, kojima je zbog različitih fizičkih i informativno-komunikacionih prepreka često otežano ili potpuno onemogućeno da ravnopravno učestvuju u odlučivanju i izraze svoju političku volju - izjavio Pašalić povodom predstojećih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora.

U cilju unapređenja izbornog procesa i radi njegove pune dostupnosti osobama sa invaliditetom, Zaštitnik građana postao je član Grupe za konsultacije o inkluzivnom izbornom procesu i pravilima, kako bi kroz zajednički rad zainteresovanih strana bili izrađeni konkretni predlozi za unapređenja izbornog procesa, uključujući i predstojeće izbore, navodi se u saopštenju iz kancelarije Zaštitnika.

Pašalić podseća i da državljani Republike Srbije koji žive van granica zemlje nisu uvek bili u mogućnosti da ostvare biračko pravo, iako su, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, blagovremeno podneli zahteve da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasati u inostranstvu.
 

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Neophodno je kaže Pašalić, obezbediti uslove da se izborni proces na zakonom predviđen način sprovede i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija kako bi svoje biračko pravo ostvarila i lica lišena slobode.

Zaštitnik građana podseća na obavezu upotrebe jezika nacionalnih manjina pri štampanju izbornog materijala u opštinama gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, kao i na obavezu zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u organima za sprovođenje izbora u nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave.

Pašalić apeluje na nadležne organe da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mere u ciljlu nesmetanog ostvarivanja izbornih prava građana i navodi da će institucija Zaštitnika građana sa posebnom pažnjom pratiti postupanja svih organa koji su uključeni u sprovođenje predstojećih izbora u cilju zaštite izbornih prava građana.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading