Vukadinović: Smanjenje cenzusa demokratska mera

Autor: Tanjug

Vesti

12.01.2020

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smanjenje cenzusa je dobro za politički sistem i za demokratiju, rekao je danas Ðorđe Vukadinović, opozicioni poslanik u Skupštini Srbije, koji, međutim, smatra da SNS spušta cenzus da bi se pred Evropskim parlamentom "predstavili kao demokrate koje hoće da učine opoziciji".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Đorđe Vukadinović

Vukadinović je rekao da je dobro da više ljudi može da vidi svoje predstavnike u parlamentu i prepozna svoje stavove, da su reprezentovani, bez obzira zašto vlasti hoće da bude niži cenzus. - Od 300-400.000 glasova koji ne pređu cenzus, polovina ide vladajućoj stranci kada se glasovi kasnije ravnomerno dele. Tako oni imaju bonus, koji sada smanjuju. Niko njima neće ukrasti glasove ni mandate, nego će ih biti malo manje - konstatovao je Vukadinović gostujući na TV Prva.

Prema njegovim rečima, logično bi bilo da vlast želi da bude što viši cenzus, i to ne bilo koja vlast, "nego ova koja je toliko jaka i ima sve resurse, a opozicija je rascepkana i podeljena". Vukadinović je kazao da smanjenje cenzusa nije dovoljno i da to, samo po sebi ne rešava stvar, ali prosto je demokratska mera.

- Nije slučajno što većina demokratskih zemalja nema cenzus ili je cenzus između dva i tri odsto. U Turskoj je 10 i jasno je zašto - da bi vlast izbacila što više opozicije - rekao je on.

Da li će SNS imati manje mandata ili ne, zavisi od toga koliko glasova ostane ispod crte, zaključio je Vukadinović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jelenko

13.01.2020 12:56

Smanjenje cenzusa jeste demokratska mera.

Odgovori 16 0
Anđela

13.01.2020 22:10

Smanjenjem cenzusa najviše će izgubiti najjača stranka SNS.

Odgovori 10 0