Srpski se koreni ne mogu zatrti: Crnogorski đaci su se još 1906. godine molili srpskoj crkvi i narodu

Autor:

Vesti

10.01.2020

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god se trudili, prošlost se ne može izbrisati. Uvek će ostati trag onoga što smo nekada bili i što smo činili.

RepublikaFoto: Public
Naslovna strana čitanke

Ponekad istorija može da bude opterećujuća, da bude teško breme i veliki izazov. Tako u Milovoj Crnoj Gori prošlost čini teret, jer ne može se negirati da je stvaranje ove kvazi države, koja donosi anticivilizacijske zakone, čista obest i vešta politička manipulacija.

Dokaza za to ima mnogo, a jedan od neoborivih, jeste udžbenik za đake prvake koji je štampan na Cetinju 1906. godine, a čiji je autor Đuro L. Popović, ugledni prosvetni radnik.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

U čitanki je napisana molitva koju su učili u školama. Izgovarajući je u punoj učionici, jednim glasom, tadašnji prvačići su se učili da se uzdaju u srpstvo i u srpsku crkvu. Da gaje ljubav prema svom, srpskom narodu i prema veri koja ih sjedinjuje.

Koliko god da se trudi da unušti srpsku baštinu u Crnoj Gori, Milo Đukanović ne može izbrisati ove tragove i saseći korene koje je duboko sraslo na ovim prostorima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading