Tači poručio Kurtiju da može i da odustane od mandatara

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.01.2020

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U očekivanju još jednog susereta lidera dve najuticajnije albanske partije, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, upozorio je predsedika Pokreta Samoopredeljenje da kasni sa dostavljanjem imena mandatara, ali i da može da odbije tu mogućnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je, navodi se, pozvao Kurtija da saopšti da li će njegov pokret da saopšti ime premijera ili će odbiti tu mogućnost, kako bi mogao da nastavi aktivnosti u skladu sa ustavom i zakonima, a koji se tiču formiranja nove vlade, kako je predviđeno i članom 87 presude Ustavnog suda.

- Kao predsednik Republike Kosovo, dužan sam da bez odlaganja preduzmem dalje aktivnosti u skladu sa ustavom kako bi građani Kosova što pre dobili vladu. Uzimajući u obzir demokratska načela, transparentnost i političku korektnost, pružio sam vam priliku i više puta sam tražio da predložite kandidata za premijera - napisao je Tači u pismu Kurtiju, preneo je prištinski Zeri.

Ukazao je i na član 87 presude Ustavnog suda, u kome se ne isključuje mogućnost da vodeća stranka ili koalicija odbije da preuzme funkciju premijera. Tači i Kurti su se na konsultativni sastanak o mandataru sastali prvi put u ponedeljak, 6. januara, iz trećeg pošuja, a nakon susreta kojoi je trajao desetak minuta, razišli su se bez dogovora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Nakon toga je Tači na svom fejsbuk profilu napisao da Kurtiju daje 48 sati da mu dostavi ime mandatara, što iz Samoopredeljenja nisu učinili, ocenivši da je takav utimatum protivustavan. U međuvremenu, Kurti je imao tri susreta u tri dana sa liderom DSK, Isom Mustafom, nakon dužeg zastoja u pregovorima o postizbornom koalicionom sporazuma, ali su svi završeni bez uspeha. I nakon sinoćnjeg sastanka Kurtija i Mustafe izjava za medije nije bilo, a za danas se očekuje novi sastanak, koji, međutim, nije zakazan.

Kamen spoticanja u pregovorima o koalicionom sporazumu je, prema prištinskim medijima, zahtev Mustafe da od Kurtija dobije garancije da će mesto predsednika privremenih prištinskih institucija, po odlasku Tačija sa vlasti, pripasti DSK-u.

Zategnutost je nastala i nakon što je Kurti predložio svog stranačkog kolegu Glauka Konjufcija za predsednika parlamenta bez dogovora sa Mustafom, iako je to mesto prema preliminarnom sporazumu trebalo da pripadne DSK-u.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading