Apel potpisalo 800 mrzitelja Srbije: Hoće da ratuju Srbi sa Srbima

Autor:

Vesti

10.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se Srbi u Crnoj Gori grčevito bore da očuvaju svoje svetinje, više od 800 kvaziintelektualaca i javnih ličnosti potpisalo je apel u kojem se osuđuje "ugrožavanje mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda". Taj apel, podsetimo, prozvan je Apelom 88, po prvobitnom broju potpisnika.

Milan Kučan, Nenad Čanak, Stjepan Mesić i Azem Vlasi

Kako je navedeno na sajtu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, čija je predsednica Sonja Biserko, inicijator apela, cilj dopisa je da se zaustave pokušaji destabilizacije i izazivanja oružanog sukoba u Crnoj Gori, za šta potpisnici optužuju vlast u Srbiji, SPC i najveće opozicione partije u Srbiji.

- Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica. Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države - navodi se, između ostalog u apelu.

Neki od potpisnika apela

Stjepan Mesić, Milan Kučan, Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Aleksandar Olenik, Nataša Mićić, Čedomir Jovanović, Ivo Komšić, Edita Tahiri, Latinka Perović, Nevenka Tromp, Šerbo Rastoder, Ivo Goldštajn, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Branka Prpa, Džefri Najs, Dragan Kapičić, Azem Vlasi, Senad Pecanin, Boris Pavelić, Goran Trkulja, Vera Šoti, Dinko Gruhonjić, Slaviša Lekić, Boris Varga, Boško Jakšic, Dragan Banjac, Mijat Lakićević, Gordana Suša, Pavel Domonji, Dušan Petričić, Veljko Bulajić, Nenad Prokić, Ratko Božović, Dragan Veselinov, Dejvid Filips, Milorad Popović, Vladimir Arsenijević, Filip David, Svetislav Basara, Andrej Nikolaidis, Biljana Srbljanović, Dimitrije Popović, Rajko Todorović Todor, Slavo Kukić, Sonja Biserko, Aida Ćorović, Svetlana Broz, Aleksandar Sekulović, Ljilja Spasić, Aleksandar Popov...

VELIKE LAŽI

Potpisnici upozoravaju i da, ukoliko uspe pokušaj destabilizacije Crne Gore, "direktne posledice će biti oružani sukobi, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja".

Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici poručuje za Srpski telegraf da je srbofobija dijagnoza, a potpisnici ovog sramotnog apela su, kako kaže, očigledno patološki slučajevi.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milica Đurđević

- Veliki borci, pod znacima navoda, za ljudska prava i demokratske vrednosti ćute kada se hapse poslanici, progone oni koji misle drugačije, otima imovina, ugnjetava narod. Kada su Srbi meta, oni pomažu da se oroz što pre povuče. Očigledno se za demokratiju bore selektivno, a o pravima govore sve dok ona nisu ugrožena Srbima. Svako ko je potpisao ovaj apel direktni je saučesnik otimačine naših svetinja i zajedno sa Milom juriša na Ostrog, Moraču i ruku Svetog Jovana Krstitelja. Mnoge od njih Srbija je hlebom hranila, odškolovala, zaposlila, izvela na put. Ne kaže se zalud: "Hrani ga da te ujede" - istakla je Đurđevićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Đukanović

OČUVANJE VERE

I narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović za naš list kaže da je za očekivati da svi oni koji misle loše srpskom narodu i našoj pravoslavnoj veri, a pre svega Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao stubu očuvanja naše vere i našeg nacionalnog identiteta, budu okupljeni i jedinstveni u atacima na sve što ima pomen srpsko.

- Napadi će biti sve izraženiji, pokušaće da nas međusobno posvađaju, ali ovde moraju doći do izražaja naša mudrost i snažno jedinstvo. Otuda, vlast u Beogradu i crkva moraju što prisnije da sarađuju i da to jedinstvo manifestuju na svakom mestu - zaključio je Đukanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Mladen

10.01.2020 06:56

Sin Aleksandra Popova je sekretar u Eparhiji sremskoj a on podržava otimanje imovine SPC.

Bojan

10.01.2020 08:16

Pretpostavljam da bar pola od tih 800 kvazi intelektualaca i dalje živi u svojim vilama u Beogradu, pa bar za početak neka se vrate tamo odakle su i došli ! Hvala !

Odgovori 13 0
Mira

10.01.2020 08:18

Srbija je uvek uz svoj narod ,gde god da se on nalazi.

Odgovori 12 1
miroslav

10.01.2020 08:25

Sramota je koliko ima mrzitelja Srbije i to koji žive u Srbiji, ali je dobro jer se odaju i sad je jasno ko je protivnik Srbije i njenog uspona.

Odgovori 13 0