Đurić: Za Kurtija su stabilnost i saradnja nepoznati pojmovi

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.11.2019

22:03

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je večeras da su za Aljbina Kurtija non-grata normalnost, stabilnost i saradnja.

Tanjug/T. VALIČ
Marko Đurić

- Velikoalbanska manifestacija koju ''Samoopredeljenje'' 28. novembra organizuje u Tirani za cilj ima uzdizanje Aljbina Kurtija od lokalnog političkog lidera na nivo nacionalnog junaka, i to po receptima korišćenim u totalitarnim režimima 30-ih godina prošlog veka - naveo je Ðurić u saopštenju.

Ističe da će to biti karneval histeričnog velikoalbanskog šovinizma i da je važno da odgovorne političke snage u Albaniji nađu način da se ograde od Kurtijevih pokušaja da jedan nacionalni praznik zloupotrebi za izgradnju sopstvenog kulta ličnosti.

- Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju i simbole, da neguje rodoljublje i ljubav prema svojoj kulturi i tradiciji, ali predstojeći skup biće ništa drugo do Kurtijev ''trijumf volje'', a sa njega će svim okolnim narodima i nacijama biti upućena preteća poruka o velikoalbanskom ujedinjenju - ukazao je Ðurić.

Jasno je da takav politički koncept, navodi on, ne može biti sproveden bez guranja čitavog regiona u novi vrtlog mržnje i sukoba, i jedini način da se to spreči jeste obuzdavanje Kurtija i njegovih fašističkih planova. - Regionu nisu potrebne nove ratne poglavice i potpaljivači šovinističkih strasti, već saglasnost odgovornih i razumnih nacionalnih političkih elita o zajedničkoj prijateljskoj izgradnji ekonomski naprednog i bezbednosno stabilnog Balkana - zaključio je Ðurić u saopštenju.

 

Komentari (0)

Loading