Nikada viđena fotografija! Peter Handke od Miloševića dobio pasoš Jugoslavije: Hajka na nobelovca se nastavlja

Autor:

Vesti

07.11.2019

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hajka na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, se nastavlja, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Foto: Public
Pasoš Jugoslavije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

Istraživački sajt "Itercept" objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Naime, kako piše The Intercept, tokom 1999. godine, u vreme početka pada režima Slobodana Miloševića, NATO bombardovanja, ali i u vreme piščevog najglasnijeg podržavanja zvaničnog Beograda od 1991. do tada, Handke je na poklon dobio pasoš SRJ, a čini se i jugoslavensko državljanstvo.


U vreme bombardovanja SRJ, Handke je u Austriji priređivao predstavu kojom je kritikovao stav Zapada prema Miloševiću i srpskoj politici. Takođe, njome je kritikovao predstojeće ili tada već podignute optužnice protiv srpskog rukovodstva, uključujući Miloševića.

Dana 15. juna 1999. godine, sedam dana nakon prikazivanja predstave, Handke je dobio pasoš SRJ od Ambasade SRJ u Beču. Pasoši se izdaju samo državljanima, što navodi na zaključak da je Handke proglašen državljaninom SRJ.
RepublikaFoto: youtube.com/wikiTHEK
Peter Hadke

Kako je pasoš otkriven. Naime, Austrijska nacionalna biblioteka kreirala je arhiv tekstova i fotografija koji se tiču Handkeovog života i dela. Tokom pretraživanja arhive, novinari The Intercepta uočili su fotografiju koja se nalazila u sklopu zbirke koju je biblioteci poklonio Hans Vidrič, bivši glasnogovornik muzičkog festivala u Salzburgu.

Naime, njemu je Handke poklonio neke svoje tekstove i pasoše. Kada je reč o jugoslavenskom pasošu, Vidrič tvrdi da mu je Handke obrazložio njegovo postojanje kao način da u srpsim hotelima plati manje račune, jer je država u to vreme strancima zaista naplaćivala hotelske usluge skuplje nego državljanima.

Ali nije sve tako jednostavno. S obzirom na njegove veze s Miloševićem, a i pošto je Jugoslavija u to vreme bila država pod potpunom kontrolom režima, sasvim je moguće da je Handke pasoš dobio "preko reda" upravo zahvaljujući stavu koji je imao o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

The intercept je sačuvao fotografiju pasoša, a Vidrič je redakciju zamolio da se ona ne objavljuje. Ipak, ugledni magazin je odlučio objaviti kontroverzni lični dokument, uz još jedan indikativan zaključak - tokom ponovne provere sadržaja Handkeove zbirke u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, novinari magazina su primetili da je fotografija pasoša uklonjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading