Bastać reketirao koga je stigao

Autor:

Vesti

02.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Bastać je uzimao pozamašne sume novca od investitora, privatnih firmi, banaka, ugostiteljskih objekata i običnih građana kako bi im sa mesta prvog čoveka beogradske opštine Stari grad obezbedio legalizaciju divljih objekata, dozvolio uzurpiranje parking- mesta, aminovao izdavanje upotrebnih građevinskih dozvola...

RepublikaFoto: Tanjug/D. KADIĆ
Marko Bastać

Ovo je kao uzbunjivač u pisanoj izjavi obelodanio Lazar Lešnjak, inače venčani Bastaćev kum, koji je o prljavim poslovima čoveka koji vodi Stari grad i potpredsednik je stranke Dragana Đilasa progovorio posle monstruozne torture kojoj ga je ovaj podvrgao nakon što mu nije predao sav novac uzet od jednog divljeg graditelja. Podsetimo, srpsku javnost je u četvrtak zaprepastila Lešnjakova ispovest u kojoj je priznao da ga je kum šibao kanapom za preskakanje, pesničio u glavu i stomak, pa davio kesom u podrumu, iz kog se jedva spasao.

BROJNE MALVERZACIJE

Prema Lešnjakovoj izjavi, Bastać je u jednoj od mnogobrojnih malverzacija jednom biznismenu tražio 5.000 evra za legalizaciju objekta, ali pošto se ovaj usprotivio, poslao mu je inspekciju. Međutim, to je samo početak mafijaškog klupka koje je Bastać namotao od maja 2016, kada je seo u fotelju predsednika Starog grada.

- Za nadziđivanje stana u Gospodar Jevremovoj uzeo je 2.000 evra, isto toliko za izdavanje upotrebne dozvole u Nušićevoj ulici, dok je jednom restoranu na Dorćolu obezbedio legalizaciju nadziđivanja za 3.000 evra. Takođe, Bastać je srušio krov na jednoj kući jer mu vlasnik nije dao 30.000 evra za legalizovanje, dok za jednu od protivpravno postavljenih perionica kod luke Beograd nije hteo da šalje inspekcijski nadzor jer ima dil sa vlasnikom perionice - stoji u Lešnjakovoj izjavi u koju je Srpski telegraf imao uvid.

Foto: printscreen/TV Studio B
Tekst potpisa

Vučić: Svima je u tom slučaju sve jasno, građani su razumeli o čemu se radi

Trenutak koji je posebno razbesneo podivljalog Bastaća je koverta od reketa koja nije završila u njegovim rukama, a zbog koje je Lešnjak od kuma dobio žestoke batine.

Medigrup oteo parking stanarima

Prema navodima Lešnjaka, Bastać je u zgradi u Ulici cara Dušana obezbedio parking-mesta klinici Medigrup, koja svoje prostorije ima u prizemlju, i to nauštrb stanara pomenute zgrade kojima su ta mesta pripadala. Stanari su protiv otmice parkinga više puta protestovali i bunili se, ali protiv odluke prvog čoveka opštine na kojoj žive nisu mogli. Na pitanja Srpskog telegrafa klinika u petak nije dala odgovor.

- Uzeo sam 6.000 evra od žene L. G., kojoj je legalizovano 80 kvadrata nadgradnje stana u Ulici cara Uroša - naveo je nekadašnji Bastaćev saradnik i član Opštinskog veća Starog grada.

POKRENUTA ISTRAGA

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je pretkrivični postupak protiv predsednika opštine Stari grad i šefa gradskog odbora Đilasove stranke. Kako je potvrdila portparolka tužilaštva Irena Bjeloš, poslat je nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja i proveri navode koje je izneo Lazar Lešnjak.

Foto: facebook.com/Bastac Marko
KUMOVI Bastać i lešnjak nisu se razdvajali, o čemu svedoče i slike

Povodom pokretanja istrage protiv Marka Bastaća oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je svima u tom slučaju sve jasno, a da su građani razumeli o čemu se radi.

Tužilaštvo poslalo nalog policiji da prikupi obaveštenja i proveri navode Bastaćevog kuma

- Ne mogu ja o tome da govorim, to je pitanje za tužilaštvo, ne znam da li ono pokreće pretkrivični postupak ili je tražilo podatke od MUP. Građanima je sve jasno. Možda im ne bi bilo jasno da sami o tome nisu govorili, i o paljenju Vesićeve knjige i o samom slučaju zlostavljanja, prebijanja i mafijaškog mučenja Lazara Lešnjaka. Sve su građani videli i odlično razumeli. Posebno na osnovu reakcije Đilasovog potpredsednika i samog Đilasa. Najbolje bi bilo da ljudi njih čuju i da bolje razumeju nego slušajući Lešnjaka ili bilo koga drugog - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Za sve ovo je Bastać uzeo pare

(svedočenje njegovog kuma Lazara Lešnjaka)

- jednom biznismenu uzeo 5.000 evra da legalizuje objekat, ceo posao je vredeo 30.000 evra, ali ovaj nije hteo da da novac, pa mu je poslata inspekcija

- za nadziđivanje stana u Gospodar Jevremovoj uzeo 2.000 evra

- izdavanje upotrebne dozvole u zgradi u Nušićevoj naplatio 2.000 evra

- jednom kafiću na Dorćolu uzeo 3.000 evra za nadgradnju

- divlja gradnja od oko 70 kvadrata na Dorćol placu stopirao dok funkcioner N. K. ne završi legalizaciju

- 6.000 evra koje je Lešnjak prisvojio su pare od L. G., kojem je legalizovano 80 kvadrata nadgradnje stana u Ulici cara Uroša

- nije hteo da šalje inspekciju za nelegalno postavljenu perionicu kod Luke Beograd jer ima dogovor sa vlasnikom perionice

- srušio krov na jednoj kući jer mu vlasnik nije dao 30.000 evra za legalizaciju

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading