Ceo program posete Dmitrija Medvedeva: Evo zbog čega je ruski premijer baš sada došao u Beograd

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.10.2019

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije dočekao je premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji će boraviti u našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dimitrij Medvedev sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Vučić će Medvedevu biti domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde premijer prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019".

Popodne će u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovarati "tet-a-tet", i tom prilikom verovatno razmeniti stavove o najaktuelnijm pitanjima međusobne saradnje u kojoj značajno mesto imaju i otvorena politička pitanja u regionu, ali i ekonomija, gradnja Turskog toka gasovoda,najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, vojno tehnička saradnja ...


Posle razgovora u četiri oka i ceremonije razmene potpisanih bilateralnih dogovora, najavljeno je da će se Vučić i Medvedev obratiti javnosti.

Prikazivanje sposobnosti srpske vojske

Na "Slobodi 2019" biće prikazana sposobnost Vojske Srbije da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama i zaštiti bezbednost Srbije.

Prikaz sadrži dve celine - dinamički deo i defile jedinica.

U dinamičkom delu prikaza biće predstavljene sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Nakon dinamičkog dela, nastupiće pešadijski i motorizovani ešelon koji će nadletati vazduhoplovni ešelon.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vojna vežba u Batajnici

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

U stroju na današnjem prikazu učestvovaće i mladi vojnici, koji su od skora na dobrovoljnom odsluženju vojnog toka, kao i veterani.

Na aerodromu su postavljena tri helikoptera Mi-17 i jedan "Erbasov" H-145M, koji su pre nekoliko dana stigli u Srbiji, ali oni ne učestvuju u samom prikazu.

Aerodrom u Batajnici nosi ime Pukovnika pilota Milenko Pavlović, koji je poginuo iznad Valjeva, 1999. godine tokom NATO agresije, a njegova porodica, takođe, danas prisustvuje prikazu "Sloboda 2019".

Ruski premijer biće gost i posebne sednice Parlamenta na kojoj će se obratiti poslanicima, a od 20 časova sa svojim domaćinom predsednikom Vučićem prisustvovaće u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.


Tokom dana, posle razgovora u Palati federacije, Brnabić i Medvedev će položiti vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a tokom dana u Beogradu je predviđen niz događaja vezanih za oslobođenje Beograda u kome su zajednički učestvovali borci dve zemlje.

Poseta ruskog premijera upriličena na ovaj dana, kako je rekao sam Medvedev pred dolazak, je poruka da je važno da Srbija i Rusija koje su mnogo nastradale od fašzma, zadrže iste ocene onoga što se dogodilo pre 75 godina i da se suprotstave pokušajima revizije istorije koji dolaze u poslednje vreme od nekih zapadnih zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading