Amfilohije: Boško, kad bi neko izmlatio Vučića!

Autor:

Vesti

10.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim stranih službi, za uticaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi bore se i srpski političari, navodi se u dokumentima jedne od najmoćnijih ruskih obaveštajnih agencija o SPC, do kojih je Srpski telegraf došao preko pouzdanog diplomatskog kanala. Delove tog izveštaja objavljivali smo prethodnih dana, a danas serijal zaključujemo materijalom u kom se Rusi bave manjinskom grupom vladika, okupljenom oko mitropolita Amfilohija, na koju jak uticaj imaju pojedini opozicioni političari, odnosno ljudi preko kojih drže vezu s njima.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ/ST/D. KADIĆ
Boško Obradović / Amfilohije

U uvodu ovog dela dokumenta Rusi konstatuju da u okviru SPC deluje manjinska, ali uticajna grupa sveštenih lica, predvođena Amfilohijem Radovićem, koja je kritički orijentisana prema državnom rukovodstvu Srbije, pre svega po pitanju rešavanja statusa Kosova i Metohije. - S tim u vezi, posebno je interesantan podatak da je navedena grupa arhijereja i episkopa, koju uz Amfilohija čine Grigorije (Durić), Joanikije (Mićović), Teodosije (Šibalić) i iguman Sava (Janjić) pod snažnim uticajem Mlađana Đorđevića, jednog od osnivača humanitarne nevladine organizacije Naša Srbija i predstavnika međunarodne organizacije Skupština naroda Evroazije za Srbiju i Balkan, inače kuma i najbližeg saradnika Dragana Đilasa, te da njihova saradnja datira iz vremena kada je Đorđević obavljao funkciju savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ruska služba označila je grupu vladika u kojoj su Amfilohije, Grigorije, Joanikije, Teodosije i još neki kao grupu na koju jak uticaj ima Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa, osnivač nevladine organizacije Naša Srbija i zvanični predstavnik međunarodne organizacije Skupština naroda Evroazije za Srbiju i Balkan. Kako se navodi u dokumentu, njihova saradnja datira iz vremena kada je Đorđević obavljao funkciju savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića. Takođe, konstatuju Rusi, značajan uticaj na pomenutu grupu sveštenika ostvaruje i teolog Bogoljub Šijaković, bivši ministar vera u Vladi Srbije, a on je blizak sa Vukom Jeremićem, predsednikom Narodne stranke. S druge strane, krug oko mitropolita Amfilohija ima jak uticaj na lidera Dveri Boška Obradovića.

- Takođe, značajan uticaj na pomenutu grupu sveštenika ostvaruje i teolog Bogoljub Šijaković, bivši ministar vera u Vladi Srbije, koji je blizak sa Vukom Jeremićem. Osim toga, krug oko Amfilohija je blizak sa liderom Dveri Boškom Obradovićem i ostvaruje snažan uticaj na njega - stoji u dokumentu ruske službe, koji ima nekoliko desetina strana.

Prema podacima do kojih su došli Rusi, takozvana Amfilohijeva struja ostvaruje značajan uticaj na mlađe sveštenstvo u okviru SPC, naročito insistirajući na stavu o neprihvatanju ideje o razgraničenju na Kosovu i Metohiji.

Dodik molio Irineja da ne šalje Grigorija u Ameriku

Rusi su objavili dosta podataka i o vladiki Grigoriju, konstatujući da o njegovom odnosu sa Miloradom Dodikom postoje kontradiktorna saznanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

- Postoje saznanja o prijateljskim vezama Grigorija i Dodika i podaci da je Dodik ličnim zalaganjem kod patrijarha Irineja, krajem 2014. i početkom 2015. godine, sprečio da Grigorije bude premešten u SAD. Ima i informacija da je Dodik navodno zahtevao od Grigorija da napusti crkvenu službu i da se kandiduje za srpskog člana Predsedništva BiH na izborima 2018. S druge strane, Grigorije je održavao bliske veze sa Morinom Kormak u vreme dok je bila ambasadorka SAD u BiH, iako je ona bila neprijateljski nastrojena prema Dodiku. On je navodno na izborima 2018. nezvanično podržao opozicionog kandidata Govedaricu - pišu Rusi.

- Iz krugova bliskih patrijarhu Irineju, navedena grupa je isturila episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) da iznosi stavove koji su u suprotnosti sa temeljnim načelima SPC, a posebno je na tome insistirano po pitanju autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve i teorije darvinizma - stoji u izveštaju.

Saradnja Janjića i Rade Trajković

Rusi se opširno bave i igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem, nabrajajući njegove kontakte sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu, uglavnom opoziciono orijentisanih.

RepublikaFoto: youtube.com/Na drugi pogled
Rada Trajković

- Pored stranih predstavnika, Janjić blisko sarađuje sa grupacijom srpskih političkih i društvenih aktivista, uključujući Radu Trajković. U kontaktu je i sa direktorom NVO "Forum za etničke odnose" Dušanom Janjićem, sa kojim je rodbinski povezan.

Ruska služba posebno se bavi kontaktima Amfilohija i lidera Dveri Boška Obradovića, pa tako u izveštaju stoji:

- Amfilohije je Obradoviću preneo žaljenje što nije mogao da prisustvuje obeležavanju 20-godišnjice osnivanja Dveri, početkom marta ove godina, ukazujući da se nalazi u Holandiji i da će na pomenutu manifestaciju poslati svog vikarnog episkopa Metodija. Pritom, komentarišući političku situaciju u Srbiji i proteste opozicije pod nazivom "Jedan od pet miliona", Amfilohije je rekao: "Bože me oprosti, kad bi imao neko da prebije tog Vučića", karakterišući predsednika Srbije kao "čoveka koji je izgubio smisao" i "vlastoljubivu kukavicu".

Šta su Rusi otkrili

RepublikaFoto: youtube.com/Simpatizer/pixabay.com
Amfilohije Radović

1. Amfilohije prvo radio za Ruse, pa prešao u američki tabor

2. Glavni ekumenisti unutar SPC su Amfilohije, Grigorije, Joanikije...

3. Amfilohije od pape Benedikta XVI dobio kardinalski prsten i obavezao se da približi način vršenja službe katoličkom modelu

4. Vladika Joanikije uporedo održavao veze sa Rusima i Britancima

5. Grupa okupljena oko Amfilohija priželjkuje da patrijarh što pre zdravstveno zanemoća da bi preuzeli vlast u SPC

6. Britanci lobirali za Grigorija da bude novi patrijarh

7. Amfilohije sa Milom Đukanovićem razgovarao o autokefalnosti crnogorske crkve, čiji bi on bio patrijarh

8. Sava Janjić prestao da se oglašava po nalogu Amerikanaca

* objavljeno u prethodnim nastavcima serijala Srpskog telegrafa

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Boško Obradović

Ko ima najveći uticaj na Amfilohijevu i Grigorijevu grupu

- Mlađan Đorđević (Đilasov kum)

- Bogoljub Šijaković (bivši ministar)

- Vuk Jeremić (Narodna stranka)

- Boško Obradović (Dveri)

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vuk Jeremić

 

Ujedno, pišu Rusi, Amfilohije je ostvarivao učestale kontakte sa Mlađanom Đorđevićem i predsednikom Političkog saveta DSS Milošem Kovićem.

Nijedan od političkih aktera koji se pominju u ruskom izveštaju nije se odazvao pozivu Srpskog telegrafa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
ceca

10.10.2019 06:12

Svestenici ne bi smeli da se mesaju u politicka pitanja.

Dragan

10.10.2019 06:13

Nije dobro kad u nasoj crkvi postoji razdor.

ceca

10.10.2019 06:15

Problem Kosmeta je zajednicki problem cele Srbije i svako treba da se bori za resenje, nemamo vremena za svadje.

star

10.10.2019 06:29

Kad je tako što se ne usudite da krenete na Vučića, bi ste vi da niste velike kukavice.