TRENUTAK ZA ISTORIJU! VELIKA ČAST ZA PREDSEDNIKA: Vučiću dodeljen orden Svetog Save prvog reda

Autor: Tanjug

Vesti

08.10.2019

19:13 >> 19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću patrijarh Irinej uručio je orden Svetog Save prvog reda. Ova čast za predsednika Srbije upriličena je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

RepublikaFoto: Tanjug
Vučić prima orden od patrijarha Irineja

20.11 - Usledio je umetnički program posvećen jubileju.

21.09 - Život čoveku priredi mnoga iznenađenja, a jedno od njih je ovo. Ovaj orden ne smatram ordenom za mene, Milorada Dodika, već za srpski narod u Republici Srpskoj. Mi koji služimo narodu pomažemo narodu koliko možemo. Sveti Sava nam je ostavio poruku da se otvorimo prema svetu i mi se trudimo da to i radimo. Zahvaljujući svetosavskom zavetu očuvali smo se kao narod, moramo da ostanemo i opstanemo, zahvaljujući tom zavetu uspeli smo da preživimo stradanja, ratove, razne muke. Crkva je uvek bila uz svoj narod. Zato je ovo jubilej nad jubilejima, ovo je dokaz da sve što je zasnovano na čvrstim temeljima može da opstane. Želim da čestitam gospodinu Vučiću na odlikovanju. Mogu da svedočim da gospodin Vučić kao predsednik naše matice nije zaboravio narod u Republici Srpskoj i zato mislim da je ovo odlikovanje zaista zasluženo - rekao je Dodik. 

Foto: Tanjug

21.03 - Dodiku uručen orden Svetoga Simeona Mirotočivog

- Za ljubav prema majci crkvi, borbi za srpski narod u celini i za Republiku Srpsku - naglašeno je prilikom uručenja ordena srpskom članu Predsedništva BiH.

20.54 - Nakon što mu je uručen orden predsednik Srbije poručio je da "ni sam nisam u stanju da opišem šta osećam".

- Duh naroda, njegova snaga i sveti duh učinio je da se naši brodovi otisnu u svet. Još je Stefan Nemanja učinio prvi zaokret ka pravoslavlju. Sinovi su nastavili očevim putem, Stefan se oprobao u vođenju države, a Sveti Save je krenuo drugim putem. Sveti Sava je neumorno i uporno radio na tome da srpska crkva postane samostalna. Srpska država i srpska crkva stvorene su u istom momentu. Poruke koje su nam ostavili preci aktuelne su i danas, na nama je da ih prepoznamo i čuvamo. Vaša svetosti, ni sam ne znam kako da reagujem na ovaj orden, nisam ga očekivao, nisam mu se nadao. Ja želim, dragi oci i vaša svetosti, da Srbija bude večna - rekao je predsednik Srbije.

20.45Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dodelio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Svetog Save prvog reda

RepublikaFoto: pritnskrin
Aleksandar Vučić

20.38 - Na predlog patrijarha Irineja Sinod dodelje orden Svetog Save prvog reda, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Za njegovu delatnu ljubav prema Crkvi, za njegovo zalaganje za očuvanje Kosova u njenim granicama  - rečeno je na svečanoj Akademiji.

20.35 - Patrijarhu Irineju dodeljen orden Svetog Save prvog reda.

RepublikaFoto: printscreen
Patrijarhu uručen orden
RepublikaFoto: Tanjug

20.32 - U ime Svetog Arijerejskog Sinoda čast mi je da ovim povodom pročitam odluku SPC da orden Svetog Save prvog reda bude dodeljen njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, predsedniku Aleksandru Vučiću i Miloradu dodiku - rekao je vladika Hrizostoma.

20.15 - Po blagoslovu patrijarha Irineja, episkop niški Aresnije pročitao je poslanicu SPC upućene srpskom narodu.

On je podsetio na značaj dela Svetoga Save koji se izborio za samostalnost Srpske pravoslavne crkve.

Episkop je naglasio da se Srbija nekad, kao i danas našla na vododelnici između Istoka i Zapada.

RepublikaFoto: Tanjug
Episkop niški Arsenije

Pored toga, vladika je ukazao i na ulogu Svetog Save na obrazovanju monaha i sveštenstva srpske crkve.

- Sveti Sava izdejstvovao i SPC dobila sopstveni arihrejerski sabor. Taj dogđaj je vododelnica koja deli srpsku istoriju pre Svetog Save i posle - naveo je episkop niški. 

- Bez svetosavske crkve, mi Srbi ne bismo ni postojali - ocenio je u besedi vladika.

 

20.11 - Akademija je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde".

***

Svečana akademija pod nazivom "Zavet Svetoga Save" održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC-a u Srbiji, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvoj srpskog arhiepiskopa, najavljeno je ranije iz SPC-a.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju u manastiru Žiča, danas će u Pećkoj patrijaršiji biti služena sveta liturgija, a sutra otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC".

Jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Boza

08.10.2019 19:04

Zasluzeno priznanje za naseg predsednika.Ujedno i veliki jubilej nase SPC.

Petar

08.10.2019 19:46

Potpuno zasluzeno jer se predsednik Vucic bori svim silama za bolju buducnost ove zemlje i za jedinstvo naseg naroda.

OM

08.10.2019 20:39

Ovaj orden su dobile mnoge osobe koje su značajno doprinele boljitku Srbije u bilo kom smislu.

Joko

08.10.2019 21:16

Vucic je osoba koja sve što radi, radi zarad interesa države i njenih gradjana, a ovaj orden je samo dodatna potvrda i podstrek da istim putem samo nastavi.