Evo kako je ruska obaveštajna služba otkrila namere Amfilohija da počne da radi za Amerikance

Autor:

Vesti

07.10.2019

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi među najmoćnijim i najistaknutijim vladikama prepliću se interesi stranih obaveštajnih službi, političkih snaga iz zemlje i regiona, pojedinih biznismena... U tom galimatijasu raznih uticaja, često potpuno suprotstavljenih, pojedini episkopi igraju i neke svoje igre, boreći se za prevlast, tron patrijarha ili prosto radeći za nekog od pomenutih igrača.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Amfilohije Radović

Amfilohije Radović je u proteklom periodu važio za ruskog čoveka, a onda je usledio kopernikanski zaokret mitropolita crnogorsko-primorskog i on se priklanja drugom taboru.

Evo šta ruska služba piše o tome:

- Sredinom 2016. došlo je do izvesnog zahlađenja u odnosima ruskih političkih predstavnika i Ruske pravoslavne crkve prema Amfilohiju, i to nakon što je ovaj predvodio delegaciju SPC na Saboru pravoslavnih crkava na Kritu, čemu se RPC oštro protivi, smatrajući da je pomenuti sabor direktno usmeren protiv njenih interesa. Raspoloživa saznanja ukazuju da je Amfilohije u veoma bliskim odnosima sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, koji je i bio glavni organizator tog sabora.

O vezama mitropolita sa zapadnim centrima moći Rusi otkrivaju sledeće:

- Prema saznanjima iz krugova bliskih Amfilohiju, on je svojim saradnicima početkom 2018. godine preneo da je u narednom periodu neophodno organizovati sastanke sa predstavnicima ambasade SAD u Podgorici, a u vezi sa pitanjem zaštite interesa SPC u Crnoj Gori. Na tim sastancima neophodno je ostaviti utisak da je SPC spremna na saradnju sa predstavnicima SAD. Takođe, ima saznanja da je bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort, posredstvom Amfilohija pokušavao da ostvari direktan uticaj na izbor novog patrijarha SPC 2009. godine, protežirajući vladiku Grigorija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
spasi Boze

14.10.2019 21:20

Ove vladike koji ne znaju da pravilno prekrste a vode politiku umesto da propovedaju bibliju, treba izbaciti iz crkve. U sve se mesaju kao maragarin.