Iz "Krio sejva" šalju nemušta objašnjenja: Roditelji još ne znaju šta je s matičnim ćelijama!

Autor: D. P.

Vesti

30.09.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal sa bankom matičnih ćelija "Krio sejv", koji je uzdrmao Srbiju, ne jenjava. Zabrinuti roditelji i dalje ne znaju šta se događa sa biološkim materijalom njihove dece čije su skladištenje i čuvanje platili više hiljada evra. Srpski telegraf imao je uvid u prepisku roditelja iz Srbije sa ovom bankom matičnih ćelija, ali umesto odgovora, iz "Krio sejva" dobili su samo nemušta objašnjenja iako su pitanja bila konkretno postavljena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Iz "Krio sejva" nisu imali odgovor na jasno i glasno pitanje ovih roditelja - Gde je sada biološki materijal našeg deteta i kako to da proverimo?

- Matične ćelije vaše bebe su vaša imovina i sigurne su kod nas. U potpunosti su obrađene u našim laboratorijama u Belgiji ili Ženevi u skladu sa najstrožim propisima i standardima visokog kvaliteta - odgovorili su iz "Krio sejva" ne želeći da kažu da li su uzorci zaista poslati u laboratoriju u Varšavu ili ne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zabrinuti roditelji i dalje bez odgovora...

Podsetimo, skandal je izbio kada je švajcarsko ministarstvo zdravlja ukinulo licencu za rad "Krio sejvu", nakon čega je otkriveno da oko 13.000 roditelja iz Srbije ne zna šta se dešava sa biomaterijalom koji je transportovan u Poljsku bez njihovog znanja.

ČINJENICE:

* 13.000 roditelja iz Srbije čuvalo matične ćelije svoje dece u "Krio sejvu"

* Čuvanje su naplaćivali 1.800 evra

* "Krio sejv" bez znanja roditelja transportovao uzorke u Poljsku

Odmah je reagovalo Ministarstvo zdravlja Srbije i pokušalo da zaštiti svoje građane, dok su ogorčeni roditelji podneli više krivičnih prijava protiv čelnika "Krio sejva".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading