75 GODINA OD OPERACIJE HALIJARD! Skot: Zauvek ćemo biti zahvalni srpskim saveznicima

Autor: Tanjug

Vesti

13.09.2019

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" danas je otvorena izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skot kaže da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Kajl Skot

Izložba je otvorena uoči obeležavanja 75 godina spasavanja američkih pilota u Pranjanima, a prisustvovali su i članovi porodice američkih pilota koje u spasli srpski saveznici.

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

- Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja - rekao je Skot, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.

- I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju - kaže Skot i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije "Halijard" u Pranjanima.

 

 

Naglasio je da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brnulo se o američkim pilotima, biti obeležen godišnjica Misije "Halijard" za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

Na otvaranju izložbe govorio je i upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandar Jerkov, koji je rekao da je Misija "Halijard" veliki događaj u istoriji i ideologiji humanosti.

Izrazio je zahvalnost ambasadi SAD na pomoći u renoviranju te ustanove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading