PUPS: Sveta stolica da se uključi u dijalog o Kosovu

Autor: Republika

Vesti

12.09.2019

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) ističe da je današnja poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića Vatikanu, koji nije priznao nezavisnost takozvane države Kosovo, od velikog značaja za građane Srbije, posebno za građane južne srpske pokrajine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

PUPS ukazuje na neophodnost uključivanja Vatikana u dijalog o budućnosti Kosova i Metohije, radi obezbeđivanja trajnog mira i napretka celog regiona, na šta su više puta u svojim susretima ukazivali predsednik PUPS-a Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić smatra da Vatikan, kao jedna od najvažnijih istorijskih prestonica hrišćanskog sveta, ima pravo na ekumensku brigu i o spomenicima srpske pravoslavne kulture koji čine deo sveukupnog hrišćanskog nasleđa na tom delu teritorije Republike Srbije.

Problemi pravoslavaca i katolika na Kosovu i Metohiji su slični, s obzirom da su i jedni i drugi bili primorani da, po završetku NATO agresije, u ogromnom broju napuste teritoriju i svoju imovinu na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, Vatikan ne podržava ni učlanjenje Kosova u UNESKO, što je posebno važno jer je taj deo teritorije Srbije jedan od najvažnijih centara celog hrišćanstva u svetu i najverodostojniji dokaz milenijumskog srpskog, pravoslavnog i hrišćanskog prisustva.

PUPS naglašava da je ovo jedinstvena prilika da, uz pomoć celokupnog hrišćanstva, sačuvamo ne samo pravoslavno-hrišćanske verske i kulturne spomenike i imovinu svih verskih zajednica, nego i srpski suverenitet na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading