STEVANOVIĆ, SMS: Dijalog nema alternativu

Autor: Tanjug

Vesti

06.08.2019

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dijalog nema razumnu alternativu", poručuje poslanik i kopredsednik Stranke moderne Srbije (SMS) Aleksandar Stevanović i dodaje da dijalog Srbiji , ako je, kaže, ozbiljna zemlja, treba iz više razloga, a njegov cilj je da se iz odlučivanja ne isključi polovina društva.

RepublikaFoto: twitter.com/tvbalkaninfo
Aleksandar Stevanović

Stranka moderne Srbije, inače, započela je, pa prekinula bojkot parlamenta i njeni poslanici su se vratili u skupštinske klupe.

Takođe, njeni predstavnici nisu učestvovali u prvom razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, pre nedelju dana, ali su pozdravile taj susret, a Vladimir Ðurić, funkcioner SMS-a prisustvovao je jučerašenjim konsultacijama dela opozicije u opštini Stari grad.


Stevanović, u autorskom tekstu dostavljenom medijima, ističe da dijalog nema razumnu alternativu i navodi da svest o nerazumnosti podela u srpskom društvu nije preovladala kao razlog zašto je dijalog počeo , jer se mnogi koji su učestvovali u njemu pravdaju što uopšte razgovaraju, a "najmahnitiji" dijalog proglašavaju izdajom".

Prema njegovim rečima, nema napretka dok ne bude jasno omeđeno šta je ono oko čega su skoro svi saglasni i kako se pametno kanališu razlike i to, kaže, "pametno za celo društvo, a ne samo za vreme kad si na vlasti".

Ističe da u SMS ne moraju da kažu da su za dijalog, jer su to u praksi pokazali, "baš kao i nesklonost monologu".

 

 

Stevanović vidi najmanje četiri razloga zbog kojih je dijalog potreban, ako smo, kako kaže, ozbiljna zemlja:

- Dijalogom se dogovoramo kako se tačno civilizovano ne slažemo. Dijalog nam daje i odgovor na pitanje šta je to oko čega se svi iole normalni slažu. Dijalog nam omogućava i da većina ne zarđa prebrzo i da manjina postane većina. Dobitnik je društvo, jer samo sukob ideja i argumenata donosi dodatnu vrednost u politici. Dijalog služi da izbori ne budu tradicionalno srpsko isključenje polovine društva - naveo je Stefanović.

On je naveo i da Srbija ima fantastičnu tradiciju monologa i odbijanja razgovora onih koji ne dele iste poglede na svet, od 1990-ih godina.

- Sposobnost da se razgovorom dođe do jasne opšte saglasnosti oko toga kako kanališemo nesaglasje je temelj demokratije i konstitucionalizma, iznad svega. Takođe, razgovor podrazumeva sposobnost da se sagovornik čuje i da se razmisli o tome šta govori, ne samo da se često i uporedo čuju dva ili više lica istog sveta - navodi Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading