MILO: POHAPSIĆU SVEŠTENIKE SPC!

Autor:

Vesti

15.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović preti hapšenjem srpskim sveštenicima koji se ne povinuju njegovoj ideji o stvaranju autokefalne crnogorske pravoslavne crkve i prelasku imovine SPC u državno vlasništvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Pošto pritisci koje prema SPC sprovodi nedeljama baš i nisu dali rezultate, Đukanović se opredelio da primeni novu silu, i to prema sveštenim licima, što je nezabeleženo. - Svako mora da razume da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama jer je to sudbina prestupnika - zapretio je Đukanović, ne skrivajući kome su te pretnje upućene.

Srpsku pravoslavnu crkvu okarakterisao je kao jabuku razdora u Crnoj Gori, te konstatovao da se s njom treba i obračunati. - Najbolji put za prevazilaženje podela među pravoslavnim vernicima je formiranje pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata svim vernicima. Neupitno je da je postojala autokefalna crnogorska pravoslavna crkva i neupitno je pravo Crne Gore da krene u operaciju obnove takve crkve. Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom sveštenstvu širom su otvorena vrata da budu deo tog rešenja, a ne da tradicionalno ostanu deo problema - kazao je Đukanović.

Vladimir Đukanović: Nervira ga što se SPC pokazala kao veoma žilav protivnik

U istom stilu nadovezao se i crnogorski premijer Duško Marković. On je istakao i da će država crkveno pitanje rešiti demokratski na osnovu Ustava, zakona, a ne, kako je rekao, ničijom voljom i dekretom:

- Nećemo taj teret ostavljati generacijama koje dolaze. Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati, kao i svi drugi, da poštuje one zakone koje donosi demokratski izabrana vlast. Dakle, Crkvi božji zakoni, Vladi i parlamentu zemaljski.

Milivojević: Opasno je što preti silom, prešao je svaku granicu

Poslanik SNS Vladimir Đukanović navodi i da je Milo Ðukanović osmislio novu prevaru ponudivši ujedinjenje jedine kanonski priznate SPC i pseudoreligijske nevladine organizacije CPC sa željom da napravi pravoslavnu crkvu Crne Gore.

- Tako nešto je svakako nemoguće i krajnje besmisleno, ali to je novi, umiveni, atak na Srpsku pravoslavnu crkvu, koja se pokazala kao veoma žilav protivnik - rekao je Ðukanović.

Činjenice o pretnjama SPC

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

* Vlada Crne Gore utvrdila je predlog zakona o slobodi veroispovesti, u kom se definiše da će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina"

* Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio je duboku zabrinutost zbog pogoršanja položaja SPC u Crnoj Gori

* Sinod SPC zasedao zbog otimanja svetinja i poručio da neće dozvoliti da se to desi

* Oštro reagovali i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, poslednja Đukanovićeva pretnja je najopasnija.

- Mi vidimo da, osim što bi da otme imovinu SPC u Crnoj Gori, on sada preti da će srpski sveštenici biti hapšeni. Verujem da mu to ipak neće tek tako proći, ali svakako da je opasno što preti silom. Prešao je svaku granicu - zaključuje Milivojević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading