Novinarka Izabel Vinsent otkrila tajne tajkuna: Karić pokušao da kupi kanadsko državljanstvo!

Autor:

Vesti

27.06.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogoljub Karić pokušao je da kupi kanadsko državljanstvo, koje bi mu poslužilo kao "karta za spas" zbog istraga vezanih za privredni kriminal, ali mu plan nije prošao jer su ga vlasti Otave odbile, tvrdi poznata kanadska istraživačka novinarka Izabel Vinsent, koja je do tančina istražila Karića.

RepublikaFoto: Tanjug/A. STOJANOVIĆ
Bogoljub Karić

Informacije o Karićevim poslovima, kao i umešanosti u pljačku kojoj je režim Slobodana Miloševića i njemu bliskih ljudi oštetio državu za čak 14 milijardi funti, Vinsentova je dobila u Beogradu, gde je, kako je rekla za Srpski telegraf, razgovarala i sa tadašnjim guvernerom NBS Mlađanom Dinkićem.

NIŠTA BEZ HILARI

Novinarka Njujork posta koja je u vreme objavljivanja teksta o Kariću bila dopisnica kanadskog Nešenel posta do detalja je opisala kako je Karić pokušao da se dokopa kanadskog državljanstva.

 

 

- Naočit biznismen sa brkovima je posećivao važne skupove za prikupljanje fondova i sastajao se sa intelektualnim i poslovnim liderima, pozirajući fotografima sa svakim, počev od Žana Kretjena, premijera, do Bila Klintona i njegove žene Hilari. On je dao novac određenom broju dobrotvornih organizacija i bar jedan prilog Liberalnoj stranci Kanade - rekao je jedan biznismen iz Toronta, koji je poslovao sa familijom Karić i bio im blizak nekoliko godina, a čiju izjavu je objavila Vinsentova.

Marko Matić, Medijska mreža "Antidot"

Kao i u mnogim drugim slučajevima kada su naši biznismeni u pitanju, tako i u slučaju Karića postoji manjak transparentnosti i informacija, čime se oni tačno bave i kako su stekli bogatstvo koje poseduju

U tekstu o srpskom tajkunu i njegovoj porodici napisala je i ovo:

RepublikaFoto: Public
Izabel Vinsent

- Oni su očajnički pokušavali da postanu kanadski državljani i pokušali su da kupe imigrantski status. Mislili su da mogu sve da kupe.

Vinsentova otkriva da su kanadske vlasti procenile da u slučaju "Karić" ima previše nejasnoća, te su odbili sve njihove zahteve.

SVI KARIĆEVI GRESI

- izbegao plaćanje poreza (i time oštetio državu) u iznosu od 71.765.558,65 dinara, odnosno približno milion evra

- Karićev "Astra simit" dobio je niz bitnih poslova pod uslovima nepovoljnim za "Mobtel", a sva zarada prosleđivana je osnivaču, tj. firmi "YUCYCO" (Jusiko), koja je bila stoprocentno vlasništvo Bogoljuba Karića

- indirektnim putem, od "Astra simita" preko "Jusika", pare koje je "Mobtel" zaradio i koje su delimično pripadale i državi kao suvlasniku završavale su u Bogoljubovom džepu

- uvidom u poslovanje "Astra simita" utvrđeno da je ova firma samo u Srbiji ostvarila dobit od 11.461.616,42 dolara, da je na taj iznos uredno plaćen porez od 20 odsto, kao i da je ostatak od približno 7.000.000 dolara delom ostao na računu "Astra simita", a delom završio na Kipru - u firmi "Jusiko"

- Transfer je obavljen u periodu od 20. jula do 12. oktobra 2001. godine, delom u dolarima, delom u nemačkim markama, a novac je uplaćen kod kiparske Cyprus popular bank u Nikoziji

- osnivali kompanije po lažnim osnovama da se radi o stranom kapitalu

- neosnovano izvlačili novac iz kompanije "Mobtel" posredstvom njihovih kompanija osnovanih na Kipru, u iznosu od oko 188.300.000 nemačkih maraka, čime su ostvarili za sebe imovinsku korist

- za ovaj iznos oštećena je država, dok je samo na ime poreza oštećena u iznosu od oko 17.000.000 nemačkih maraka

PRODAVAC MAGLE

Bogoljub Karić ni juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa. Međutim, socijalista Dragoljub Kočović, dugogodišnji prijatelj Mirjane Marković, za naš list ističe da ga ništa ne čudi.

- Da nije bilo Slobodana i Mire, Bogoljub Karić bi i dalje pravio motike. Karić im je pričao priče, te će da uradi ovo, te će da uradi ono, to je jedan napumpani balon iza kojeg se krije samo prevara na svetskom nivou - ocenjuje Kočović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading