Brnabić: Pred Srbijom svetla budućnost

Autor: Tanjug

Vesti

18.06.2019

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadni Balkan je region povoljan za invetsicije, ocenjeno je danas u Londonu na konferenciji u organizaciji uglednog britanskog lista "Fajnanšel tajms“ (FT) i Komorskog investicionog sistema (KIF), a premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je na svetlu budućnost Srbije i regiona.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ana Brnabić

Brnabićeva je ukazala da Srbija iz godine u godinu napreduje, da je već više godina najuspešnija po privlačenju stranih direktnih investicija, i dodala da je to zahvaljujući reformama koje je sprovela.

Prenela je da je u prvih pet meseci zabeleženo već 1,2 milijardi evra investicija u Srbiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu rekordne prošle godine.

Ona je ocenila da je ovaj fantastičan rezultat važan za reforme koje su sprovedene i koje omogućavaju dobru budućnost, i najavila da će biti nastavljene reforme i da će se nastojati privući investicije koje nisu radno intenzivne, već u kreativnu industriju.

- Doprineli smo da region postane stabilniji, da se sve više povezuje. Ako tako nastavimo, pred nama je svetla budućnost - naglasila je Ana Brnabić.

Upitana za kineske investicije, ona je rekla da Srbija ne pokušava da privlači samo kineske investicije, već se trudi da privuće investicije iz celog sveta.

Prema njenim rečima kineske investicije u infrastrukturu su veoma bitne, i to ne samo Srbiji, već celom Zapadnom Balkanu, te dodala da će na kraju ti projekti, kada region uđe u EU, postati evropski.

Istovremeno je ukazala da je hipokrizija kritikovati kineske investicije u zemlje regiona, a istovremeno se prihvataju u Zapadnoj Evropi ulaganja iz te azijske zemlje. 

Podsetila je da je 90 odsto investicija iz Kine otišlo u zapadnoevropske zemlje i navela da je samo u Velikoj Britaniji investirala 70 milijardi evra.

Ana Brnabić je istakla da su proevropske snage u Srbiji na vlasti, a i da većina građana Srbije podržava evropski put.

- Verujem da je put važniji od destinacije, a put je pristupni proces, koji je vreme sprovođenja reformi. Što pre svi mi napredujemo na tom putu, i pored teškog i trnovitog puta, to će biti bolje po nas u regionu, ali i za EU. Nema Plana B. Naša spoljna politika ima dva strateška cilja - jedna je evropski put, a druga stabilnost u regionu - objasnila je srpska premijerka.

Brnabićeva je kazala da je njen posao "Srbija u EU“, ali i dodala da pristupanje zavisi od same EU.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Lea

18.06.2019 16:41

Srbija jaca u svakom pogledu sve vise i vise.

pijacar

19.06.2019 05:03

Očigledna su napredovanja na svim poljima.