Bakić u nedeljniku NIN poziva na nasilje

Autor:

Vesti

14.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sraman intervju u nedeljniku NIN! Sociolog Jovo Bakić, istaknuti opozicionar i jedan od učesnika protesta koje organizuje Savez za Srbiju, pozvao je na "upad u RTS sa dugim cevima, ali i na prebijanje političkih protivnika".

RepublikaFoto: printscreen/N1
Jovo Bakić

U intervjuu za NIN objasnio je zašto mu se nije dopao upad u RTS koji su u martu izveli Boško Obradović i Dragan Đilas.

- Pazite, da su imali duge cevi, pa neka i upadnu. Pa ako upadate tamo, šta ćete bez dugih cevi? Šta je vaš cilj? Idete tamo i onda vašem kolegi upere dugu cev u glavu i kažu: "Čitaj pripremljen tekst, upravo smo preuzeli vlast". Inače, ako nemate duge cevi, a upali ste u RTS, šta ćete tamo?! Nije to samo RTS, ništa niste uradili ako niste i vodeće političare povezali - izjavio je Bakić.

Vučić: Neki koji svaki dan kukaju o nasilju u intervjuima kažu da je u dugim cevima spas

Bakić, koji je inače profesor, poznat je po tome što priziva revoluciju i kaže da bi političke protivnike "jurio po ulicama" juče nije odgovarao na naše pozive. Srpski telegraf poslao je pitanja glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika NIN Milanu Ćulibrku zašto dopušta da se objavljuju pretnje novinarima RTS i šta bi bilo da neko njegovim novinarima preti dugim cevima, da li bi i tada ćutao. Do zaključenja broja, međutim, nismo dobili odgovore na pitanja, baš kao ni od rukovodstva RTS.

O pretnjama novinarima juče je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- To je demokratsko rešenje. Neki koji svaki dan kukaju o nasilju, a onda u svojim intervjuima kažu da je u dugim cevima spas i da treba da dobijem grdne batine... A ja ću samo da odgovorim na drugačiji način: "Ajde, ko boga te molim, nemoj više da pretiš po novinama. Ni ti, ni Đilas, ni Obradović" - rekao je Vučić.

Gajović: Opasno je što ovakav poziv na linč dolazi od čoveka koji je ipak akademski građanin, on je profesor

Kako je naveo ironično, vreme je da ga već jednom prebiju i da završe sa tim, umesto što se žale medijima. - Svi ćute... I onda se pitate što lopovi nisu u zatvoru, kad su svi postavljali iste tužioce i sudije 2009. godine. Bez odgovora bio je i NUNS dok je, s druge strane, reagovao predsednik UNS Vladimir Radomirović: - Osuđujemo svaki poziv na nasilje nad novinarima.

Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture, u izjavi za Srpski telegraf poručuje da je intervju Bakića klasičan poziv na nasilje protiv koga je ne samo on nego i Vlada Republike Srbije, ali i predsednik države.

- Mi smo protiv svakog vida nasilja, pretnje ili pritiska kada je u pitanju bavljenje profesionalnim novinarstvom. Mi smo protiv pretnji nasiljem svakom građaninu Srbije, ne samo novinarima. Ovo što je gospodin Bakić rekao je klasičan poziv na neku vrstu linča i opasno je što dolazi od čoveka koji je ipak akademski građanin, on je profesor. I to je samo otežavajuća okolnost - smatra Gajović.

Krstić: Rušenje ustavnog poretka

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nebojša Krstić

Prema rečima analitičara Nebojše Krstića, to što bi Bakić nekog jurio po ulici, to je manir bitange.

- Ovo oko dugih cevi u RTS mnogo je ozbiljnije. Naime, prvo bi trebalo ispitati da li je Bakiću poznato da je prilikom upada u RTS bilo kratkih cevi. Jer se žali samo na nedostatak dugih. Potom, javni tužilac bi morao da ispita ima li u njegovim pozivima na oružano preuzimanje vlasti elemenata pozivanja na rušenje ustavnog poretka. Podsećam vas na član 5. Ustava RS i član 308 Krivičnog zakonika. Takođe, mislim da bi etička komisija Beogradskog univerziteta morala da razmotri situaciju u kojoj osoba koja javno zagovara nasilje predaje studentima - zaključuje Krstić.

Biće grdnih batina

Na pitanje kako objašnjava svoju raniju izjavu da političke protivnike treba "juriti po ulicama", Bakić je odgovorio:

- Jurićemo po ulicama tih nekoliko lupeža koji su opljačkali zemlju i zaluđivali narod. Potrebno je samo da dobar deo sadašnjih njihovih pristalica shvati i prizna da su oni takođe deo opljačkanog naroda. Kada se to desi, a jednom će se desiti, onda će biti jurnjave po ulicama. Petog oktobra 2000. bila su dva smrtna slučaja, ali nije bilo sukobljavanja među građanima. Neki su dobili grdne batine, probrani. I sada će biti probranih koji će dobiti grdne batine.

BAKIĆEV OBRAČUN SA VUČIĆEM

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

- sociolog i profesor Beogradskog univerziteta

- otvoreni protivnik režima, u svojim izjavama poziva na revoluciju i rušenje Aleksandra Vučića

- u javnim nastupima ne libi se da preti političkim protivnicima, ali i novinarima, pa je jednom prilikom izjavio da sve njih treba "juriti po ulicama", te da bi on lično voleo sve da ih juri

- političkim protivnicima preti nekakvim batinama

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Snežana

14.06.2019 06:44

Navikli smo već da predstavnici opozicije sprovode nasilje u javnosti bilo verbalno bilo fizički.

sasa

14.06.2019 06:45

Sta mislis da bi postigao sa nasiljem i gradjanskim ratom?

Ana

14.06.2019 06:48

Glavna karakteristika opozicije jeste nasilje.

Kokobil

14.06.2019 06:51

Meni pricali Bakici su poznati po nasilju. Bili neki Bakici u Energoprojektu. Bakici Jeremici pravili arhitektonsko nasilje ...sad opet bakici jeremici vrse nasilje ulicno...