Skandal: Evropska unija priznala "veliku Albaniju"

Autor:

Vesti

13.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izazvao je nezapamćeni diplomatski skandal kada je posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, odgovarajući na novinarska pitanja, pod teritoriju Albanije de fakto svrstao i Kosovo i Metohiju?!

RepublikaFoto: pixabay.com/Tanjug
Foto: Ilustracija

Naime, Junker je prvo, dok je odgovarao na pitanje o "velikoj Albaniji" i izjavama političara iz Tirane i Prištine o ujedinjenju, izjavio da "nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na zapadnom Balkanu između Albanije i Severne Makedonije", ne pominjući uopšte Kosovo, kao da je ono već deo Albanije, pa sad upozorava da toj teritoriji ne treba pridruživati Severnu Makedoniju.

- To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta - ocenio je Junker.

Novinarima u Briselu u prvom trenutku učinilo se da je Junker odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova napravio lapsus, zamenivši "predviđanja između Albanije i Kosova" sa "predviđanja između Albanije i Severne Makedonije". Međutim...

Na molbu Tanjuga da pojasni o čemu je tačno govorio Junker i da li je u pitanju lapsus, portparolka Evropske komisije Margaritis Šinas naglasila je da se odgovor predsednika EK "jasno odnosio na Severnu Makedoniju". Tek da ne bude nikakve dileme...

Anđelković: Ako Junker i ostali prihvataju velikoalbanski projekat, onda je legitimno pravo da mi tražimo ujedinjenje sa RS

Podsetimo, uoči samita Brdo Brioni u Tirani Hašim Tači i Edi Rama govorili su o nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova, te pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da, ako se ne radi o lapsusu, onda se radi o prihvatanju ideje velikoalbanskog projekta od zapadnih centara moći, što je izuzetno opasno.

- Ako Junker i ostali prihvataju velikoalbanski projekat, onda je legitimno pravo da mi tražimo ujedinjenje sa Republikom Srpskom i vraćanje dela Kosova pod jurisdikciju Beograda - ocenjuje Anđelković.

Milivojević: Zapad toleriše sve što će u suštini dovesti do "velike Albanije"

Prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, Junkeru očigledno stvari izmiču iz ruke čim tako meša pojmove.

- Junker je u odlasku, ali ono što je problem za nas jeste što Zapad igra na kartu albanskih interesa na ovim prostorima, toleriše sve te aktivnosti koje će u suštini jednog dana dovesti do "velike Albanije" - zaključuje Milivojević. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

13.06.2019 07:12

Napio se Junker pa je odao kakvi su im planovi. Čovek ne može da održi govor dok ne obuje dve različite cipele od alkohola. Inače, čim Nacisti dodju na vlast oni prave Veliku Albaniju kao saveznika. Tako je bilo i 1941. pod Musolinijem.