(FOTO) Srpski telegraf proveo dan sa pripadnicima žandarmerije: Svojim životima branimo građane i Srbiju!

Autor:

Vesti

27.04.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakodnevni rizik je deo njihovog posla, ali ih to ne sprečava da život svakog građanina Srbije stave ispred svog. Beogradskom odredu Žandarmerije radni dan počinje postrojavanjem pripadnika jedinice s komandantom na čelu, nakon čega sledi podizanje zastave i raspodela zadataka. Ipak, njihov glavni zadatak je svakog dana isti, a to je da sačuvaju bezbednost građana i Srbije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Žandarmerija

Održavanje kondicije

Ekipa Srpskog telegrafa nedavno je posetila odred beogradske žandarmerije i s njima provela jedan radni dan.

- Znamo svi da je radno vreme policajca 24 sata. Ovo je poziv koji prihvataju samo najhrabriji najuporniji. Pripadnici Žandarmerije moraju da razmišljaju trezveno i pribrano u svakoj situaciji. Niko od nas nije mašina, ali u nekim stresnim situacijama kroz koje prolazimo i na koje nailazimo od nas se zahteva da obuzdamo misli i emocije i fokusiramo se na izvršenje konkretnog zadatka. Upravo zbog ovog moramo biti spremni kako psihički tako i fizički - kaže žandarm Marko Škrelja.

Škrelja: Prošle godine imao sam zapažen rezultat, zbog čega sam nagrađen zahvalnicom od ministra Stefanovića

Nezaobilazni deo radnog dana žandarma zbog toga je i trening koji podrazumeva održavanje kondicije i izdržljivosti, jer se nikad ne zna s kakvim zadatkom se mogu susresti.

- Obavljamo širok delokrug poslova, od redovnih, vanrednih i posebnih obezbeđenja preko patrolne delatnosti pa sve do visokorizičnih hapšenja i uspostavljanja javnog reda i mira. Svaki nosi određenu dozu rizika i u svakom od njih susrećemo se s različitim profilom ljudi, od primerenih građana do lica koja se bave ili su se bavila kriminalnim aktivnostima. Zbog toga moramo biti spremni da na svaki izazov reagujemo na najbolji mogući način - kaže Škrelja.

 

 

Lažna uzbuna

Nakon podele zadataka, s ekipom od četiri pripadnika Žandarmerije krenuli smo u patrolu ulicama prestonice. Zaustavljaju se i legitimišu sve potencijalno sumnjive osobe. Na Novom Beogradu zaustavljen je opel u kojem su bila dva muškarca. Nakon provere ispostavilo se da je u pitanju lažna uzbuna. Ipak, nije uvek takva situacija.

Novi vozni park

- 36 borbenih oklopnih vozila dobila Žandarmerija u prethodne dve godine
- 20 patrolnih vozila škoda rapid stiglo početkom 2018. godine
- 19 terenskih vozila tojota lend kruzer dobili za obavljanje poslova i zadataka

Statistika za 2018.

- 1.414 patrolnih delatnosti imali žandarmi - zaplenjena marihuana, spid, ekstazi, heroin...
- 185 osumnjičenih predali policijskim stanicama na dalji rad
- 114 osoba predali dežurnim policijskim patrolama

- Prošle godine imao sam jedan od zapaženijih rezultata, zbog čega sam i nagrađen zahvalnicom od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Tokom patrole na autobuskom stajalištu u Ulici Vidikovački venac primetili smo sumnjivu osobu. Nakon pretresa kod nje smo pronašli oko kilogram spida, što je najveća zaplena narkotika u patrolnoj delatnosti - kaže Škrelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading