Ivanović jasno i glasno: Tadić nedovoljno uporan u vezi KiM!

Autor: Tanjug

Vesti

28.08.2017

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Gradanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je da prethodnici Aleksandra Vučića, Boris Tadić i Vojislav Koštunica po pitanju Kosova i unutrašnjeg dijaloga nisu bili dovoljno uporni.

RepublikaFoto: youtube.com/Slikovita Stvarnost
Za Olivera Ivanovića pitanje Kosova je suštinsko pitanje

Ivanović je za N1 rekao da je unutrašnji dijalog o Kosovu najvažnije pitanje za Srbe, a da će dogovor sa Albancima, prema njegovim rečima, biti moguć tek po ulasku Srbije u EU.

On je podržao ideju predsednika Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, zamolivši ga da bude uporniji od svojih prethodnika - Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

- Prva dvojica nisu bili uporni. To nije dobro. Morate imati sve vreme ovog sveta, to je pitanje svega - počev od identiteta, zaljučno sa pitanjem naše budućnosti. Vučić bi trebalo da otvori ozbiljne razgvore -smatra on.

Lider SDP podseća da je još 2006. godine predložio kiparski model za Kosovo, i to ne kao model statusa, već kao model rešavanja konflikta, dodajući da nije reč o "zamrznutom konfliktu".

SDS: Ivanović da pojasni svoj stav

S druge strane, Socijaldemokratska stranka traži od Ivanovića javnosti pojasni svoj stav i objasni u kom to unutrašnjem dijalogu Boris Tadić nije bio uporan i koji je to dijalog i važna pitanja u vezi sa KiM vremenski limitirao, kako tvrdi Ivanović.


Govoreći da Tadić nije bio dovoljno uporan, Ivanović podseća da kosovska politika podrazumeva niz važnih pitanja, ne samo političkih, nego i identitetskih. 

- Nejasno je onda kakav to Vučićev dijalog pozdravlja Ivanović i kakvoj se to upornosti nada, kada je ova vlast već potpisala Briselski sporazum koji čak ni ne tretira nijedno identitetsko pitanje Srbije na teritoriji KiM. Ili možda Oliver Ivanović hoće da kaže da Boris Tadić nije bio dovoljno uporan jer nije, poput ove vlasti, predao srpske institucije na Kosovu i potpisao sporazum posle koga je pravni sistem nezavisnog Kosova počeo da važi na celoj teritoriji pokrajine - navodi se u saopštenju SDS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading