Kole, Miško i Karić hoće PKB

Autor: informer.rs

Vesti

26.08.2017

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbogatiji srpski tajkuni Miodrag Kostić, Miroslav Mišković i Bogoljub Karić zainteresovani su za kupovinu našeg najvećeg poljoprivrednog giganta PKB! Pored njih, u igri su i neke kineske državne banke i poljoprivredne kompanije, kao i arapska "Al Dafra".

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Mnogo zainteresovanih kupaca za PKB

Svi oni su u trci za čak 28.520 hektara zemlje, koliko poseduje ovaj kombinat, uz ogromno bogatstvo u stočnom fondu. Na propalom tenderu 2016. godine država je vrednost 51 odsto akcija PKB procenila na 154 miliona evra, ali je njen uslov bio da ostane stratešku partner i da ima uticaj na razvoj kompanije.

Neophodna modernizacija

Prema saznanjima Informera, najzagrejaniji za kupovinu PKB je vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić, mada i Mišković i Karić i te kako vide svoj interes, baš kao i Arapi i Kinezi. Međutim, država ima svoje uslove, bez čijih ispunjenja neće privatizovati ovaj kombinat.

- Poznato je da se najbogatiji srpski tajkuni već duže vreme interesuju za kupovinu PKB. Kostić i Mišković odavno, a u poslednje vreme i Karić. Međutim, niko od njih nije jasno predstavio svoj plan za PKB, a država ima uslov od kog neće odstupiti - a to je da ostane strateški partner i da ima uticaj na to kako će se kompanija razvijati. PKB je najveći srpski poljoprivredni kombinat i država ne sme da dozvoli da ga kupi neko ko će gledati samo svoj poslovni interes. Dakle, ulaganja i modernizacija jesu potrebni PKB, ali ne po cenu da novi vlasnik radi sa njim šta hoće - kaže izvor dobro upoznat sa privatizacijom PKB i dodaje:

- Logično je da se najbogatiji Srbi interesuju za kompaniju koja ima 28.520 hektara najbolje zemlje, 9.000 krava, mehanizaciju... Uz to, nalazi se nadomak Beograda, prostire se između dve reke, sa odličnim uslovima za navodnjavanje. Radi se o strateški veoma bitnoj kompaniji i za Srbiju i za onog ko želi da je kupi i zato je veliko pitanje pod kojim uslovima će biti raspisan sledeći tender. Suština je da država i posle privatizacije želi da zadrži svoj uticaj u PKB, pa će u obzir dolaziti samo ponude koje su u saglasnosti sa tim planom.

Mora oprezno

Domaći poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da privatizacija PKB mora da se sprovede veoma oprezno. Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je PKB očigledno tajkunima atraktivan kao građevinsko zemljište, jer ima sjajnu lokaciju na obodu prestonice.

- Beograd se širi i zemljište će se kupovati baš na rubovima grada, upravo gde se i nalazi PKB. Očigledno je da će se Beograd širiti u pravcu od Borče prema ovom kombinatu, pa je zato i njegova vrednost toliko velika i primamljiva biznismenima - kaže Prostran.

On dodaje da, ukoliko bi PKB dospeo u ruke nekom od tajkuna, ovaj bi sigurno otpustio 50 odsto radnika.

Bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić ocenjuje da bi država i sada morala da odredi određene uslove ukoliko neko od tajkuna želi da privatizuje PKB, kako bi ovaj kombinat bio zaštićen od propadanja.

- Taj kombinat veoma je važan za poljoprivredu Srbije jer se, između ostalog, bavi stočarstvom i u svom vlasništvu ima veliki broj krava. Iz prošlosti je poznato da su u mnogim privatizovanim poljoprivrednim kombinatima novi vlasnici uništavali stočni fond jer tu nema velikog obrta kapitala kao u ostalim oblastima privrede. U ovom slučaju to ne bi smelo da se dogodi, pa se nadam da će država u slučaju PKB naći partnera koji će sačuvati stočni fond i da će to biti jedan od uslova kupovine - rekao je Glamočić, dodajući da PKB ima veliki stočni fond goveda i da bi bilo šteta sve to uništiti.

Ministarstvo privrede: Hoćemo najbolje za PKB

Iz Ministarstva privrede kažu za Informer da nastoje da nađu najbolje rešenje za PKB, koje bi omogućilo da to preduzeće i posle privatizacije nastavi sa dobrim poslovanjem.

- Mi nastojimo da se za sva preduzeća koja su u procesu privatizacije, pa i za PKB, nađemo najoptimalnije zakonsko rešenje koje će omogućiti da preduzeće nastavi da radi na zdravim osnovama i po tržišnim principima. Podrazumeva se unapređenje proizvodnje i tehnologije, jer su investicije ključne za rast i razvoj preduzeća, koje može da obezbedi samo kredibilan investitor - rekli su iz Ministarstva, navodeći da će tek kad se objavi javni poziv za učešće u postupku privatizacije moći da izađu sa konkretnim podacima o zainteresovanim kompanijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading