Ubistvo Đinđića pod velom misterije: OVO SU 5 NAJVEĆIH TAJNI 12. MARTA!

Autor:

Vesti

12.03.2019

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos brojnim analizama i knjigama koje su napisane, i dalje je nejasno koji su motivi ubistva Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić

Postoji pet ključnih pitanja na koje ni 16 godina posle tragedije nema jasnog odgovora!

MOTIV: KOSOVO

Kao glavni motiv za atentat na srpskog premijera navodi se Đinđićeva odlučnost da se reši Kosovo po principu podele, što očigledno nije bilo u interesu Zapada.

- Lično mislim da je podela rešenje, o tome govorim 10 godina, o tome je govorio i Dobrica Ćosić, pa nije izdajnik, i Zoran Đinđić. Neki kažu da je zbog toga navukao na sebe gnev koji se završio napadom - rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Prema rečima advokata Boža Prelevića, koji je bio akter sudskog procesa nakon ubistva Đinđića, premijera Srbije likvidirale su strane obaveštajne službe, a prisetio se i reči nekadašnjeg britanskog ambasadora u Srbiji Čarlsa Kraforda.

- Kraford je bio Zoranov i moj prijatelj i on nam kaže: "Mi imamo zadatak da odemo na Kosovo i kažemo - vidite, bio je rat, ubistva, silovanja, krađe, paljenja, vi ne možete da živite zajedno. A onda odemo u Bosnu i kažemo - vidite, ovde je bio rat, ubistva, silovanja, krađe, paljenja, vi možete da živite zajedno". Znači, Zoran je platio glavom svoje insistiranje da Srbija ne izgubi sve - ocenio je Prelević.

NAČIN: TREĆI METAK

Teorija o postojanju trećeg metka više puta je odbačena tokom sudskog procesa, ali nikada nije do kraja razjašnjena.

Milan Veruović, Đinđićev telohranitelj, koji je i sam pogođen, godinama tvrdi i ostaje iza tih tvrdnji da su bila tri pucnja, što su, kako kaže, čuli svi iz obezbeđenja.

Po toj teoriji, koja se razvija i u pojedinim knjigama, Đinđić je ubijen hicem iz Birčaninove ulice, a ne sa prozora zgrade u Admirala Geprata, gde je bio Zvezdan Jovanović. To znači da je postojao i drugi strelac.

IZVRŠITELJ: ENGLESKI SNAJPERISTA

Dan pred ubistvo premijera Zorana Đinđica, 11. marta 2003, na beogradski aerodrom sleteo je privatni avion sa 19 misterioznih putnika. Naredba je glasila: Niko od njih ne sme biti legitimisan. Izašli su iz letelice i pravo s piste, džipovima sa diplomatskim tablicama, prevezeni su na nepoznatu lokaciju.

Sve ovo, iako liči na početak nekog holivudskog trilera, zaista se dogodilo. Prema ekskluzivnim saznanjima o ubistvu tadašnjeg premijera Srbije do kojih je došao Srpski telegraf, a baziraju se na izveštajima srpskih i stranih službi i izjavama očevidaca, misteriozni let predstavljao je praktično prvu fazu krvavog plana razrađenog u Londonu i Vašingtonu.

- Taj najmisteriozniji putnik, Englez, trudio se da bude najmanje upadljiv. Imao je plavu kosu, prezivao se Hil, a kasnije se ispostavilo da je upravo on bio snajperista čiji je metak bio namenjen Đinđiću. Iz svega što sam kasnije čuo najverovatnije je upravo on ispalio onaj famozni treći metak - otkrio je bivši obaveštajac.

ORGANIZATORI: MI-6 I CIA

Iza svega stoje dvojica zapadnih obaveštajaca Endru Monkton (MI-6) i Dejvid Blek (CIA), koji su, kako se vidi iz transkripata koje je Srpski telegraf objavljivao, bili direktni organizatori atentata na Đinđića, ali i akcije "Sablja", koju su isplanirali pod kodnim nazivom "Mač".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

(Telefonski razgovor, 12. mart 2003. godine, 12 časova, nepun sat pred atentat. Prema određenim tumačenjima, šifra operacije KOLIVS odnosila se na tri skraćenice: KO na simulaciju atentata pri Đinđićevom povratku s Kopaonika, LI na pokušaj ubistva kod hale Limes, tj. Arene, a VS na zgradu Vlade Srbije).

Blek: Je li sve u redu?
Monkton: Da, sve je u redu. Ja sam van... Moji kažu da je sve u najboljem redu.
B: I kod nas je OK. Sve ide po planu. KOLIVS je došao do kraja. Prelazimo na fazu tri. VS?
M: U redu, VS, razumeo!
B: Srećno!
M: Srećno!

ZATAŠKAVANJE: OBDUKCIJA I VEŠTAČENJE

I obdukcija je obavijena velom misterije.
Podsetimo, nalaz su potpisala trojica lekara, ali je u dalje veštačenje uključen samo jedan, koji je taj posao obavio sam u saradnji sa veštakom balističarom, što nije praksa, tvrde neki autori, naročito kad se radi o ubistvu tako važne ličnosti.

Na ovo iskakanje iz procedure ukazao je i doktor Slobodan Savić, jedan od trojice lekara koji su obavili obdukciju.

- Ja ne mogu da kažem u kom je položaju premijer zaista bio u momentu povređivanja, ali ne vidim logičan razlog zbog kojeg bi on, ulazeći u zgradu Vlade, bio okrenut ka ulazu leđima, a ne licem, kako su to tvrdili prisutni svedoci. Pitam se zašto izjavama svedoka nije verovano - naveo je Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading