Krkobabić: Pare su tu, domaćini, spremajte se!

Autor:

Vesti

02.03.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskim zadrugama ove godine bespovratno je namenjeno oko 700 miliona dinara, tri i po puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat "500 zadruga u 500 sela".

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Ovaj zaključak donet je u petak, na sastanku u Palati Srbija, gde je razmatran program podrške zadrugama u 2019. koji je pre tri godine osmislio kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

DRŽAVA UZ SELO

Ministar je istakao da će ove godine novčana sredstva dobiti oko 70 zadruga i najavio novine u ovogodišnjem programu u smislu podsticanja specijalizovanih zadruga (kao iskorak u odnosu na mešovite) i intenzivnu proizvodnju koja u perspektivi ima više faze prerade.

- Pare su i ove godine obezbeđene, država vas neće izneveriti - poručio je ministar domaćinima.

Krkobabić je naveo i da će krenuti u obilazak Srbije i srpskih sela kako bi ljudima koji žele da se udružuju u zadruge pojasnio sve uslove učešća i način konkurisanja. Na sastanku je rečeno i da će se mere ravnomernog regionalnog razvoja posebno sprovoditi u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

ZADRUGA NA KOSMETU

Akademik Dragan Škorić, čija je ideja i bio koncept "500 zadruga u 500 sela", izrazio je zadovoljstvo što Akademijski odbor SANU ponovo radi sa kabinetom ministra zaduženog za regionalni razvoj na zajedničkom projektu obnove zadrugarstva.

- Želja nam je da ove godine imamo što više zadruga sa intenzivnom proizvodnjom i da iskoristimo sve prirodne resurse koje imamo i tako pokrenemo i oživimo naša sela - poručio je Škorić.

Podsetimo, u 2018. godini bespovratna sredstva dobile su 72 zadruge, od kojih su dve složene, na celoj teritoriji Srbije, uključujući i jednu zadrugu sa Kosova i Metohije.

Ovom sastanku prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić sa potpredsednikom ovog odbora prof. dr Milovanom Mitrovićem, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnica zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj, prof. dr Zoran Keserović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

Aktivan rad za boljitak na selu

Ministar Milan Krkobabić najavio je da je u planu formiranje nacionalnog tima za spas sela, koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu. Podsetimo, ministar je izjavio da su, osim zadruga, svakom selu neophodni i zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturno-umetnički sadržaji, te da na tome mora aktivno da se radi kako bi mladi ljudi koji tamo žive poželeli da na selu i ostanu, a neki od onih koji su otišli i da se vrate.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading