Vučić posetio Institut za majku i dete: Cela bolnica će biti renovirana

Autor: Tanjug

Vesti

19.02.2019

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas sa gradonačelnikom Beograda, Zoranom Radojičićem Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "dr Vukan Čupić", gde je obišao Službu hematoonkologije sa sterilnim blokom.

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ
Vučić na Institutu za majku i dete

- Ponosan sam na naše lekare, ponosan sam na sve majke koje iz zemalja u okruženju dolaze da ovde leče decu - rekao je Vučić. 

- Ono što mogu da obećam je povećanje plata zdravstvenim radnicima, a njima samo mogu da poručim da nastave da se trude i da rade najbolje što mogu - dodao je Vučić. 

Kako je kazao, već do kraja nedelje biće obezbeđen novac za izgradnju još jednog sterilnog bloka gde se leče teško oboleli mališani.

Predsednik je kazao da će Insitut kompletno biti renoviran, i da će vretnost radova biti oko 20 miliona evra, ali da će biti renovirane i građene i druge bolnice po Srbiji, poput potpuno nove Infektivne klinike u Beogradu.

Direktor Insituta Radoje Simić predočio je predsedniku da ta dečja bolnica ima spreman projekat za gradnju novog sterilnog bloka, posebnog odeljenja za transplantaciju koštane srži, gde je predviđeno da budu duplirani kapaciteti.

- U Srbiji godišnje oko 30-oro dece koja boluju od leukemije treba da se leči transplanatacijom koštane srži - ukazao je Simić.

U Institutu za majku i dete leči se najveći broj dece obolele od malignih bolesti, a to je i jedini centar gde se radi transplantacija koštane srži kod dece, a od osnivanja do danas, urađene su 294 takve intervencije.

Ministarstvo zdravlja odobrilo je sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za završetak banke matičnih ćelija u Intitutu, a u toku je i izrada glavnog projketa za temeljnu rekonstrkciju Instituta.

To će, prema rečima direktora Simića, biti najveća rekonstrukcija od osnivanja Instituta, a vrednost radova biće oko 20 miliona evra.

Rekonstrukcija će se raditi preko Kancelarije za javna ulaganja. 

Planirano je da izrada projekta traje oko šest meseci, a da se u realizaciju tog posla krene u drugoj polovini godine.

Institut su posetili i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (66)

Loading
ines

19.02.2019 10:45

Sve pohvale za rekonstrukciju bolnice jer nasa deca zasluzuju da se lece u najboljim uslovima.

Milica

19.02.2019 10:48

U zdravstvene ustanove je najznacajnije ulagati i da decaimaju adekvatne uslove za lecenje.

Anja

19.02.2019 10:48

Nažalost takvo je vreme došlo, sve više dece je obolelo i hvala ovoj vladi što ulaže u zdravtsvo.

Dehan

19.02.2019 10:55

Sve pohvale za rekonstrukciju bolnice