Haradinaj potpisao smrtnu presudu

Vesti

23.01.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer lažne države Kosova potpisao sebi smrtnu presudu! Ramuš Haradinaj je i pored pritisaka SAD i jučerašnjeg razgovora sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom rešio da sramne takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostanu na snazi. Kosnet je na sastanku insistirao da se namet momentalno ukine, ali su Šiptari i pored toga odlučili da dignu nos i olade pokrovitelja svoje nezavisnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Posle samo sat vremena, Kosnet je prvi demonstrativno napustio sastanak sa Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem, ne želeći da da bilo kakvu izjavu tim povodom, ali Haradinaj zato nije ćutao.

Požurio je da novinarima prenese svoju odluku da takse na robu iz centralne Srbije ostaju na snazi do postizanja "sveobuhvatnog sporazuma o recipročnom priznavanju".

- Stav vlade o taksama se nije promenio. Takse su i dalje na snazi. Sami smo doneli odluku o njima, bez ikakvih konsultacija, i tako može ostati zauvek - rekao je Haradinaj.

Iz Davosa je na to reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocenio da je stav Haradinaja loš signal za ceo region.

- Na ovakve odluke ne možemo da odgovorimo drugačije, osim da nastavimo sa molbama da te takse ukinu. Do tada nemamo o čemu da razgovaramo. Kako da razgovaramo o nečemu, dok nam je neko, ko kaže da želi sporazum, uveo takve anticivilizacijske mere - naglasio je Vučić.

Sramna ponuda Hana

Evropski komesar Johanes Han je Prištini dao sramnu ponudu u zamenu za ukidanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Johanes Han

On je, naime, predložio da bi se, ako Kosovo ukine takse, moglo ukloniti ime Unmik iz Cefta sporazuma i započeti novi pregovori Beograda i Prištine o trgovinskim odnosima da bi se razrešili nesporazumi nastali zbog registracija vozila.

Haradinaj nije samo rekao "ne" Amerikancima, već je udario u glavu Hašima Tačija, koji je bio gotovo uveren da će takse biti ukinute, ne želeći sukob sa SAD, koje na tome insistiraju.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

Da je Haradinaj prepreka kompromisu i normalizaciji slaže se i Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, koji predviđa kraj političke karijere kosovskom premijeru.

- Očigledno je da će Haradinaja skinuti ili Amerikanci ili njegovi suparnici u lažnoj kosovskoj vladi jer on je prepreka. Nezamislivo je da se oglušuju o reč Amerikanaca. Tu nešto nije u redu - ili je predstava za javnost ili je u pitanju sukob među albanskim vođama. Mislim da oni žele izbore na kojima će izbaciti Haradinaja i njegovu stranku, nakon čega će pobednici ukinuti takse i nastaviti saradnju sa Amerikom. Sa Haradinajem nema više razgovora, on vodi u nove ratne sukobe - naglašava Drecun.

Konstruktivan sastanak

Kadri Veselji je na Fejsbuku napisao da će odluke prištinskih institucija u vezi sa taksama biti donete u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

- Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti - napisao je Veselji i dodao da su imali "veoma konstruktivan sastanak".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj

On je ranije rekao novinarima da je bio inicijator za donošenje mere uvećanih taksi prema Srbiji, ali da su sada, nakon pritiska SAD, poslanici njegove stranke nakon međunarodnog pritiska počeli da menjaju stav o tome.

On podseća da je Vašington pretio sankcijama Prištini ukoliko ne ukinu namete.

- E pa sad treba da ih preduzmu, da pređu sa reči na dela. Očekujem da Zapad oštro reaguje i kazni Haradinaja jer on ni danas ne bi bio na slobodi da ga Amerikanci nisu štitili - kaže Drecun.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading