ISPOVEST PILOTA KOJI UPRAVLJA MOĆNIM LOVCEM: LET U PUTINOVOM MIGU-29 JE SAVRŠEN

Autor:

Vesti

05.01.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hoda pistom samouvereno, za njega je okolina toliko sićušna da je i ne primećuje jer, i kada ne izvodi manevre u borbenom avionu mig-29, adrenalin mu struji kroz krvotok i on leti...

RepublikaFoto: Đorđe Kojadinović
U kuhinji sam podjednako uspešan kao i u letenju

Potpukovnik Milovan Đorđević za Srpski telegraf opisuje kako izgleda pilotiranje moćnim ruskim avionom, jednom od šest letelica koje je Srbija dobila od Vladimira Putina, a uskoro će iz Belorusije stići još četiri.

- Sloboda. Taj osećaj slobode da sam kao ptica. Sad sam ovde, a za pet minuta, recimo, negde iznad Požarevca - nenametljivo izgovara, obavljajući poslednje pripreme za poletanje na nepoznatu lokaciju i bitan zadatak.

Dokazano je da od poletanja do sletanja njegov organizam pretrpi stres najmanje sto puta

HLADNA GLAVA

Naš sagovornik vrpolji se u fotelji pokušavajući da prikrije nestrpljenje, koje ga očigledno izjeda iznutra. Nonšalantno razbijam blago napetu atmosferu: "Nego, potpukovniče, je l' znate vi da kuvate?"

RepublikaFoto: Đorđe Kojadinović

U prvi mah me pogleda začuđeno, pa nastavi da nabraja kulinarske uspehe u kojima svake nedelje uživaju njegova supruga i prijatelji: pečurke, meso na roštilju...

- Baš kao i u kuvanju, moram da budem hladne glave i kad uđem u borbeni avion. Uvek racionalan, ne sme bilo koja situacija da me izbaci iz takta ili da mi poremeti racionalno razmišljanje. A da li nešto može da me poremeti? Ma nema šanse - odmahuje rukom Đorđević, koji, i kad legne da spava, razmišlja samo o jednom - letenju migom-29.

Njegov organizam trpi velika opterećenja pri izvođenju manevara na visinama iznad 10.000 metara, a od trenutka poletanja do sletanja njegov organizam pretrpi najmanje 100 puta stres, kog, navodi, nije svestan upravo zbog tog ludačkog strujanja adrenalina.

- Kad čujem zvuk motora, zaigra mi dečačko srce! Remontovani ruski migovi su odlični, ma baš moćni - priča Đorđević i hvali se kako prijateljima zove najbolje ruske pilote.

RepublikaFoto: Đorđe Kojadinović
Tekst potpisa

Seća se i trenutka kada je prvi put kročio u mig-29, koji je za čitave dve generacije bio bolji od miga-21, kojim je pre toga leteo.

U kuhinji sam podjednako uspešan kao u letenju, to znaju moja supruga i prijatelji

POGREŠAN POZDRAV

Mada leti decenijama i prošao je sito i rešeto, pre dva meseca, priznaje, zadrhtao mu je glas.

- Noćni let, jesenje toplo veče, polećem oko 11, 11.30... Odjednom ulećem u oblak iz kog i dalje ide električno pražnjenje, blešti na sve strane. Stresao sam se, zadrhtao mi je glas. Iznenadio sam se, nisam očekivao oblak. Znate, vi noću ne vidite oblake. I to mi se desilo sad, pred kraj karijere, a u mladosti sam bio pun sebe - napominje Đorđević.

RepublikaFoto: Đorđe Kojadinović
O "Top ganu", ratu, pilotskoj sujeti...
* Čuveni film "Top gan", koji je proslavio Toma Kruza u ulozi samouverenog pilota Maverika, propustio sam u bioskopu te 1986. Sa tadašnjom devojkom, a sadašnjom suprugom krenuo sam u bioskop kako bih pogledao film, ali sam bio toliko umoran od puta da sam ga prespavao. Nadoknadio sam to posle, pa sam ga gledao više od 20 puta.
* Život mi je bio u opasnosti tokom ratnih dejstava u bivšoj SFRJ, ali i krajem devedesetih. Znate da je već u oktobru 1998. gotovost bila podignuta na najviši nivo i uvežbavali smo letenje migom-21 i migom-29. Kolega i ja smo dobili zadatak, ja u migu-29 kao vođa, a on u migu-21 kao moj pratilac. On me pita: "Đole, hoćemo li naći taj avion?" Ja kažem: "Aco, ne brini ništa, mig-29 ima odličan radar, lako ćemo odraditi zadatak". Polećemo, krećemo ka zoni dejstava i meni se na ekranu pojavljuje natpis "radar neispravan". Nije mi svejedno, ali ne mogu da pogazim ono što sam rekao i onda sam se koncentrisao nadajući se da ćemo naći taj avion i uspeli smo.
* Piloti su sujetni, ali to je pozitivna sujeta. Bolje se pripremamo za let time što smo motivisani da kolegi pokažemo da nismo loši. Ne da smo bolji, nego da nismo loši. Šta god u životu da počnemo da radimo, mi idemo do kraja. Ne ostavljamo stvari polovično. Ne znam kako bih živeo sa nedovršenim stvarima, valjda sam se takav rodio.

Da se rodi opet, kaže, išao bi istim putem.

U tom trenutku stiže poziv, istrčava iz kancelarije, vičem: "Srećno, Đole!"

- Šta sam vam rekao, Marija? Srećno se kaže rudarima - prekoreva me i maše mi Đorđević i odlazi da se još jednom šmekerski poigra sa oblacima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading