Poruka američkog ambasadora u Prištini: Kosovo rešiti u 2019, status kvo nije opcija!

Autor: M. R. I.

Vesti

29.12.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet potvrdio je pisanje Srpskog telegrafa - Donald Tramp u 2019. rešava pitanje Kosova, razgraničenje je najozbiljnija varijanta i Vašington nema ništa protiv nje, ne postoji opcija da se zadrži status kvo na KiM...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet

Kako je Kosnet poručio u petak, 2019. mora da bude godina sporazuma. Ipak, naveo je i da od SAD nema blanko čeka za bilo koje rešenje.

- Ako se odnos između Srbije i Kosova ne poboljša, postaće još gori. Zaista ne postoji opcija da se zadrži status kvo - poručio je Kosnet i ponovio da Priština mora da ukine takse i da šansu dijalogu.

Kosnet naglašava da SAD želi da vidi kreativan sveobuhvatni sporazum između dve zemlje, koji naročito mora da uzme u obzir brige i sigurnost Srba na KiM i da to ne može da se ignoriše.

Kosnet: Što se tiče pitanja o granicama, korekciji, zameni teritorija, mi nemamo neki unapred željeni ishod

- Što se tiče pitanja o granicama, korekciji, zameni teritorija i svega toga, politika SAD je dosledno bila takva da mi nemamo neki željeni ishod. Ne pokušavamo da napišemo to kako bi trebalo da izgleda sporazum između Kosova i Srbije - kaže Kosnet uz ocenu da je optimista da će težak posao dve vlade doneti obostrano koristan sporazum.

On je rekao i da strah Srba na Kosovu mora biti ozbiljno shvaćen:

- Svakako razumem zašto su neki kosovski Srbi nervozni što bi mogao da se pojavi sporazum koji neće u potpunosti da odražava njihove brige i rešava njihove potrebe. Reći ću da SAD čvrsto veruju da prava i bezbednost kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica moraju da budu zaštićeni. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading