SLUČAJ BAROŠ/RAKIĆ: "Danas" nastavlja sa političkim manipulacijama na štetu Vršca

Autor: evrsac.rs

Vesti

22.12.2018

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavljajući manipulacije kao činjenice, list "Danas", koji se neobjektivno stavio na stranu potpredsednice DS Dragane Rakić (aktivna političarka je "novinarka" Danas-a), nastavlja da nanosi nesagledivu štetu Vršcu i Vrščanima. Teško je poverovati da ona i njima manipuliše...

RepublikaFoto: evrsac.rs
Tekst koji je Danas objavio

Redakcija portala eVršac, u slučaju napada Marinike Tepić na Gradski muzej u Vršcu i novinarku RTS Mašu Ivkov, već je jednom dokazala manipulacije lista "Danas" i laži Tepićeve. 

U ovom slučaju, "Danas" u nedogled proizvodi probleme, čiji je epicentar Rakićka, da bi deo javnosti reagovao na njih. Izaziva se i prenosi izmišljeno nasilje, u ovom slučaju nepostojeći mobing i politički pritisak, da bi čitaoci prihvatili ograničavanje slobode i Rakićku doživeli kao žrtvu. Stvarne žrtve su oni koje "Danas" predstavlja kao političke predatore, u ovom slučaju svako ko podržava politiku Aleksandra Vučića.

Još gora zloupotreba novinarske profesije od strane "Danas" ogleda se u ometanju razumnog rasuđivanja građana. Kritičku svest zamenjuju emotivnim impulsima Rakićke (stvaranje lažne žrtve), isključivo i samo strane čiji su oni poslodavci. Upotrebom emotivnog reagovanja omogućavaju pristup nesvesnom, sugerišu brige, bojazni ili prinudu. Njihov cilj je da izazovu sažaljenje prema Rakićki i empatiju prema SNS. 

Ko je žrtva, Rakićka ili Baroš?

Predsednik Skupštine Grada Vršca, Nenad Baroš, kritikovao je na sednici direktorku Gradske biblioteke Vesnu Zlatičanin, što dozvoljava Dragani Rakić da zloupotrebljava ustanovu kulture u političke svrhe, za šta postoje dokazi, i zato što to nije sankcionisala u skladu sa zakonom. Sve je dostupno na snimku sednice. Rakićka je deo tog snimka, ne celinu, iskoristila za novu političku manipulaciju. 

List "Danas" je, na osnovu Rakićke kao jedinog izvora, Baroša optužio da se služi političkim pritiskom i da javno traži otkaz za Rakićku, jer ima suprotno političko mišljenje. To je laž, koju su, da bi stvorili privid objektivnosti, potkrepili izjavama sindikata "Sloga", koji ne krije da je politički pristrasan.

- Kritikovao sam Vesnu Zlatičanin iz najbolje namere. Njena reakcija, a i moja na njen odgovor, što svi mogu da vide, govori da smo iskreni, da ne kreiramo političke predstave za narod, kao što to čine naši politički oponenti. Pravdajući se što nije preduzela korake koji se od jednog direktora očekuju kada zaposleni u kontinuitetu krši radnu disciplinu i čini zloupotrebe, ona je pomenula "zajedničku akciju". To je bio okidač za Rakićku, "Slogu" i "Danas" da kreiraju neistinu i mene predstave kao fašistu, kako je Rakićka na toj sednici nazvala odbornike SNS. Vesna je mislila na profesionalnu pomoć iz Gradske kuće, jer nije pravnik, ali je to nevešto sročila. Da sagledamo to iz političkog ugla, mislite li zaista da SNS-u, sa natpolovičnom podrškom naroda, treba politička "zajednička akcija", za nebitnu osobu sa manje od 2 odsto podrške? - pita Baroš.

Rakićka je isekla snimak odmah posle nespretnog odgovora Zlatičanin, koja nije političar nego kulturni poslenik sa velikim zaslugama za Vršac, i time sve dovela u zabludu. Međutim, tu se konverzacija Baroša i Zlatičanin ne završava, a bitno utiče na zaključak koji će o ovome doneti javnost. Ponavljamo, sve je dostupno na snimku sednice.

- Zaista ne očekujem ništa osim da poštujete zakon i propise, a nikakva zajednička akcija ne dolazi u obzir, jer ja nisam zaposlen kao pravnik u biblioteci, niti se bavim advokatskom praksom - rekao je Baroš, a Rakićka, u cilju manipulacije, izostavila.   

Šta se zaista dešava u Gradskoj biblioteci?

Vesna Zlatičanin, koja je poslednjih nekoliko meseci vd direktora, bila je uspešan direktor Gradske biblioteke i u vreme vlasti Demokratske stranke. Na rukovodeće mesto došla je iz redova zaposlenih, sa dužim stažom nego Dragana Rakić, koju je Demokratska stranka tu zaposlila bez ikakvog konkursa.

- Od mog postavljenja, trpim neopravdani pritisak, agresiju, provociranje razdora među zaposlenima i pokušaje samopromocije Dragane Rakić na štetu ustanove i zaposlenih. Shvatam da je njoj politika životni poziv, ali biblioteka nije kuća za njenu političku promociju, sastanke i agitovanje prema zaposlenima i korisnicima. Biblioteka je dom kulture, ne politike. Nanela nam je veliku štetu kada je u medijima tvrdila da se nad njom vrši mobing zato što je ona politički protiv SNS. Jeste premeštena na drugo radno mesto, a istina je da je na njeno staro radno mesto došao naš kolega koji je u svemu kompetentniji - i nije član SNS. To, sem vas, niko nije objavio, kaže Zlatičanin.

Na pitanje zašto nije preduzela mere u skladu sa zakonom i sankcionisala takvo ponašanje, odgovara da je redovno sačinjavala službene beleške i da je od lokalne samouprave zatražila profesionalnu pomoć pravnika, jer nije želela da angažuje advokate.

- Grubo me je vređala i agresivno pretila da ću biti oterana, jer, navodno, zlostavljam i maltretiram zaposlene na određeno vreme. Ne znam na osnovu čega i koga mi je pretila, ali mogu da dokumentujem da su zaposleni svojim izjavama demantovali Rakićku. Pozovite ih, pitajte. Rekla mi je "bićeš tu još mesec dana i to je kraj". Morala sam da joj izreknem disciplinsku meru, kaže Zlatičanin nabrajajući dalje prekršaje radne discipline Dragane Rakić, u kojima prednjače politički sastanci u radno vreme.

Na pitanje da li zna da list "Danas" Draganu Rakić, potpredsednicu DS predstavlja kao svoju novinarku, Zlatičanin dodaje da Rakićka piše i za portal "Autonomija", Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

- Ne bih to znala da, u toku radnog vremena, nije pisala i objavljivala tekstove političke sadržine za taj portal. Kolege su me upozoravale da ona to čini, nisam verovala. Ali, jednom je tekst sačuvala u bibliotečkom računaru. Pogledala sam taj portal i, po vremenu kreiranja i objavljivanja teksta, shvatila da je to radila u radno vreme, što je ozbiljno kršenje radne discipline. Njena politička aktivnost van radnog vremena je njena privatna stvar. U više navrata sam je dobronamerno opomenula da je bavljenje politikom na radnom mestu i u radno vreme nedopustivo. Nažalost, posle svake opomene ona je postajala sve osionija - kaže Zlatičanin.    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading