TREĆINA DIREKTORA OMANULA! Šarčević: Licence nisu formalnost!

Autor: Tanjug

Vesti

20.12.2018

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktori škola moraće da imaju licence kako bi mogli da obavljaju ovu funkciju, i da bi se ubuduće kandidovali za tu poziciju, a ministar prosvete Mladen Šarčević predstavio je danas rezultate dosadašnjih ispita za licencu i rekao da je trećina testiranih - pala na ovom ispitu.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

- Statistički gledano skoro trećina direktora nije prošla ispit, ali to ne znači da su oni loši direktori, već da su ovo neozbiljno shvatili - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je danas novinarima predstavio rezultate rada ministarstva u ovoj godini.

Na ispit za dobijanje licence do sada je izašlo 17 najboljih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji, od kojih je 12 uspešno položilo, dok je petoro palo na ispitu.

U Beogradu je na ispit izašlo 10 direktora i troje je palo, dok je u Novom Sadu od sedam kandidata petoro prošlo, a dvoje palo ispit.

Pravo da izađu na ispit imali su direktori koji su prošli obuku, a prvo su testirani najbolji među najboljima - oni koji su pri eksternom ocenjivanju dobili najvišu ocenu, četvorku.

On je pojasnio da ispit za licencu nije bio test znanja, već predstavlja projekat koji je kombinacija pedagoških znanja, unapređenja rada škole, menadžmenta, poznavanja prava.

Pedagoške veštine najbitnije

Pedagoške veštine ministar je istakao kao najznačajnije osobine koje direktor mora da poseduje, a poznavanje zakona je ono zbog čega se na testu najviše padalo.

Nepoznavanje zakona među direktorskim kadrom ilustrovao je primerom direktorke, koju su roditelji zamolili da učiteljica koja je starija od 65 godina i dalje ostane u školi i izvede generaciju njihove dece do kraja. Ta direktorka je zamolila ministarstvo da joj to omogući.

- To ne bi bilo u skladu sa zakonom. Ta direktorka je od mene tražila da aboliram njeno kršenje zakona - ispričao je ministar novinarima, naglasivši da takva situacija može da se reši u skladu sa zakonom, tako što će pomenuta učiteljica ostati u školi volonterski i biti mentor novom, mlađem učitelju, narednih nekoliko meseci dok njena generacija učenika ne završi četvrti rared.

Ministar je istakao da su ovakvi rezultati dokazali da licenciranje nije samo formalnost.

- Ovo je korak ka depolitizaciji u rukovođenju ustanovama i ka punoj profesionalizaciji. To je i poruka onima koji su imali niske ocene na eksternom vrednovanju škola, da će za njih biti mnogo teže na ispitu - naglasio je Šarčević i dodao da će u junu naredne godine i nastavnici koji žele da konkurišu za mesto direktora moći da polažu licence.

Licencitranje aktuelnih direktora očekuje se da će biti završeno do 2021. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading