ŠIPTARI IZGLASILI VOJSKU KOSOVA!

Autor: Tanjug

Vesti

14.12.2018

10:00 >> 11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prištini se završila sednica kosovskog parlamenta, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda glasanje o paketu zakona kojima se menja mandat KBS iz bezbednosnih snaga u vojne snage, ali bez promene imena. Teroristi, koji nisu osuđeni za svoje ratne zločine, uspeli su da stvore preduslove za formiranje vojske Kosova uz podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači juče obišao vojnike KBS

Nakon kratke sednice usvojena su sva tri nacrta zakona o transformaciji KBS u vojsku Kosova.

Zakoni koji su usvojeni su  - Zakon o ministarstvu odbrane, Zakon o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova, kao i Zakon u službi u KBS.

Sa 107 glasova "za" usvojen je nacrt zakona o Ministarstvu odbrane, javlja dopisnik RTS-a. Niko nije glasao "protiv".  Zakon o službi vojske je takođe izglasan jednoglasno sa 105 glasova.

Predstavnici Srpske liste nisu prisustvovali sednici, ali su na vanrednoj konferenciji naglasili da ne prihvataju ovu vojsku i da ona za njih nema nikakav značaj.

- Ove oružane snage nemaju pravo da dođu na Sever, samo KFOR ima pravo da dođe i da osigura mir u svim sprskim sredinama - naglasio je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Formiranje vojske Priština nije uspela da sprovede u skladu sa sopstvenim ustavom, kroz izmene tog akta, za šta je bila potrebna podrška srpskih poslanika, pa ceo proces sprovodi kroz izmene zakona, na predlog vlade. 

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim Srpske liste. 

Tokom prethodnog razmatranja u parlamentu, uloženo je i više od 40 amandmana. 

RepublikaFoto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ
Parlament u Prištini

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava: 

- KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo - navodi se u promenjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS.

U predlogu vladinog zakona navodilo se samo „integritet…". 

 

 

- KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni - navodi se u tački 2 ovog člana. 

Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (54)

Loading
Gospodja Ministarka

14.12.2018 10:08

Ljudi, imam samo jedno pitanje. Zar njih niko na belom svetu ne moze da zaustavi?

igor

14.12.2018 10:42

@Gospodja Ministarka - Zasto mislis da je nekog briga za nas? Ako mi sami ne zaustavljamo sto ocekujes od drugih da oni urade to umesto tebe?

Verica

14.12.2018 10:10

Pocela igra zivaca.

Gospodja Ministarka

14.12.2018 10:16

Samo da vidim tog majcinog sina koji ce da stavi veto na ovo glasanje. Ovaj dan cekaju pola veka.