PRIŠTINA ODUSTALA OD DODATNIH MERA: Angela pretila Haradinaju!

Autor: A. V. M.

Vesti

14.12.2018

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ramuš Haradinaj odustao je od novih mera protiv Srbije nakon što mu je nemački ambasador u Prištini uručio pismo Angele Merkel. U tom pismu, kako kažu izvori našeg lista iz Prištine, kancelarka je u oštrom tonu, koji je na pojedinim mestima čak prelazio granice diplomatskog ophođenja, osudila takse od 100 odsto na srpsku robu i zapretila premijeru lažne države da se "ne igra glavom i uvodi bilo kakve dodatne mere".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel/Ramuš Haradinaj

Dva dana kasnije, u utorak, Haradinaj je saopštio da novih mera neće biti iako ih je ranije na sav glas najavio. Komentarišući odluku Prištine o neuvođenju daljih mera protiv Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se pokazuje da pritisak na njih deluje.

- Kada neko želi da izvrši pritisak na Prištinu, to nije tako teško kao što nam se govorilo. Taj koji ga je izvršio trebalo je na takav način da učini i po pitanju taksi na srpsku robu. Posle dva ili tri dana, koliko su Haradinaj i svi ostali ponavljali da slede nove mere, odjednom su odustali. To nisu učinili zato što su se tako probudili, već zato što im je to neko rekao - naveo je Vučić.

Politički analitičar Branko Radun smatra da Haradinaj koketira sa Nemcima, ali da su za njega glavni Amerikanci:

Radun: Ne mogu Amerikanci da kroje po Evropi, a da zanemare uticaj Nemačke

- Haradinaja su na vlast doveli Amerikanci i on sluša šta oni kažu. Ipak, ako neko može da izvrši pritisak na bilo koga u Evropi, onda je to Merkelova.

Foto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Slično mišljenje ima i penzionisani potpukovnik KOS (nekadašnja vojna obaveštajna služba) Ljuban Karan:

Disciplinovala i Hrvate

Angeli Merkel ovo nije prvi put da mora da disciplinuje nekog u regionu. Ona je, naime, imala ključnu ulogu u brzom okončanju granične krize između Hrvatske i Srbije, kada je u leto prošle godine Zagreb uveo vancarinske barijere za robu iz Srbije. Takođe, kada je 2016. Hrvatska blokirala otvaranje dva pregovaračka poglavlja Srbiji, nemačka kancelarka je nasred radne večere na samitu zemalja zapadnog Balkana i EU u Parizu izribala tadašnjeg hrvatskog ministra inostranih poslova Mira Kovača. Ona ga je pred svim zvanicama pitala: "Kada se beše otvaraju poglavlja Srbiji, 19. jula?", nakon čega je usledio tajac od nekoliko sekundi. Zatim je ponovila pitanje i Kovač je samo potvrdno klimnuo glavom.

- Moguć je nemački uticaj na Haradinaja, ali on je svakako pod jakim uticajem američke administracije. Ipak, najvažnije je da njegov plan da ponovo satanizuje Srbiju nije uspeo. U svakom slučaju, Amerika popušta i koriguje svoj uticaj i ne mogu Amerikanci da kroje po Evropi, a da zanemare uticaj Nemačke.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading