Deset puta više gradilišta nego pre tri godine

Autor: Tanjug

Vesti

08.08.2017

10:50 >> 10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građevinarstvo je na putu da ponovo postane jedna od vodećih privrednih grana, o čemu svedoči deset puta više gradilišta nego pre tri godine, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mihajlović: Deset puta više gradilišta nego pre tri godine

U pisanoj izjavi povodom povodom Dana građevinara ona podseća da se e-dozvole izdaju za šest dana, a da domaće kompanije kao glavni izvođači rade na Koridoru 10. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture smatra da je Dan građevinara prilika da pogledamo šta smo postigli i postavimo ciljeve za naredni pediod.

- Pre tri godine u Srbiji je bilo manje od 1.000 gradilišta, danas ih ima više od 10.500, na Duing biznis listi smo po izdavanju građevinskih dozvola prestigli 150 zemalja, a Svetska banka svrstala nas je među prvih 10 zemalja reformatora. Pripremili smo novi zakon o upisima u katastar, koji je jednako važan za unapređenje uslova poslovanja u Srbiji kao i e-dozvole - navodi Mihajlovićeva.

- Rezultati su dokaz da građevinarstvo u Srbiji napreduje, a da bi ono postalo istinska pokretačka snaga privrede moramo da nastavimo reforme - ističe Mihajlovićeva.

Mihajlović još kaže i da će se reformom katastra i uvođenjem e-katastra ceo postupak upisa imovine raditi elektronski, za svega nekoliko dana, a da uporedo s tim kreće i nova reforma, e-prostor, što podrazumeva elektronsku razmenu podataku u postupku donošenja planske dokumentacije.

Mihajlovićeva ističe da je država uvela red u građevinarstvo, uspostavila bele i crne liste kompanija i obezbedila novac za projekte.

Ona je najavila da će od jeseni krenuti i razgovori o formiranju velike domaće građevinske kompanije, sa dovoljno radnika i mehanizacije da odgovori svakom zadatku.

"O tome ćemo razgovarati sa svima, i sa domaćim kompanijama i sa sindikatima, jer je napredak građevinarstva i povećanje udela građevinarstva u BDP-u zajednički cilj države, firmi i zaposlenih", poručuje Mihajlovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading