"SRBIJA JE STABILNA I SIGURNA - TAKVA ĆE I DA OSTANE" Vučić poslao snažne poruke pred odlazak u Brisel i najavio BLISTAVU BUDUĆNOST (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.06.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pred nama je leto važnih odluka"

"SRBIJA JE STABILNA I SIGURNA - TAKVA ĆE I DA OSTANE" Vučić poslao snažne poruke pred odlazak u Brisel i najavio BLISTAVU BUDUĆNOST (VIDEO)

Foto: M.K./ATAImages

"Pred nama je leto tokom kojeg ćemo morati da donesemo mnogo važnih odluka. Srbija je stabilna i sigurna i takva će da ostane", naveo je predsednik Vučić.

Odgovori na pitanja novinara

Na pitanje o izvozu oružja i namenskoj industriji, predsednik je rekao:

"Optužen sam da sam Putinov pijun, potrčko, lutak, da sve radim ud govoru sa njima i tako dalje. I onda pročitaju kako sam ja Bog zna kome sve prodao oružje a deo toga se pojavio u Ukrajini, pa onda kažu pogledaj Putine šta ti je Vučić uradio. Nije bit da mene napadne Peskov koji se vrhunski intelektualac, i njega je nemoguće prevariti. Zato nisam i reagovao. Ne morate na sve da odgovarate. Moje dete im glavna tema pet dana... aj azustavite se ljudi. Za šta se pravdate? Jer obezbeđujemo razvoj namenske industrije... Pa kome  hoćete da prodajemo. Kažete to se koristi u ratu... pa gde će da se koristi, na klizalištu i delfinariju? Za šta se drugo koriste granate i rakete" upitao je Vučić.

O situaciji sa Evropskog prvenstva u kojoj se našao njegov sin Danilo, Vučić kaže:

Zamoljen da prokomentariše to što se njegov sin Danilo našao u Nemačkoj usred napada albanskih navijača pred utakmice Srbije sa Engleskom na Evropskom prvenstvu, predsednik Vučić rekao je:

"To su bili uglavnom Albanci, navijači Šalkea, napali su ih stolicama. Interesantan mi je bio pristup nemačke policije koja traži privođenje srpskih navijača. Ne znam šta treba neko da radi kad ga napadnu stolicama i flašama".

"Mirno su sedeli i jeli. To je bio jedini kafić sa srpskom zastavom i to im je smetalo. Volim svog sina. Svog oca nije ničim postideo".

Na pitanje novinarke N1 o litijumu, Vučić je rekao:

"Nismo doneli odluku, već sam predložio argumentovan razgovor. Što se tiče stručnjaka, vaši decibeli nisu srazmerni argumentaciji. Stručnjaci koje sam slušao, 90 odsto su za ovo. Ako mislite da su stručnjaci koje dovedete u studio, sat i po pričaju a ne znaju šta je jadarit. Je l' vam, kao i za Beograd na vodi, stručnjak Rajko Ristić?

"Što se tiče Ane Brnabić, jeste ona rekla da je ispravna odluka, ja to nikad nisam rekao. Uvek sam govorio da je to greška. Anu poštujem kao velikog borca".

"Ja neću slepo da podržavam taj projekat. Čekam da vidim kako će da nam garantuju čistu životnu sredinu".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

predsednik Vučić

"Za ovo kratko vreme dok sam odgovarao, šest puta me je vikom prekidao novinar N1".

Predsednik je naglasio da će sve stavke biti javne i da ukoliko uvidi da većina građana bude želela da obezbedimo budućnost na najbolji mogući način, uradiće javnu i evropska i svetsku promociju.

"Neću to da radim iza zavtorenih vrata već su pozvaći najmoćnije svetske lidere da tako najavim taj projekat. A to nije ni danas ni sutra. Kada se dogodi ja ću to da uradim uz fanfare, ali pre toga moraju da ubede u to".

"Užasnut sam kako Rio Tinto vodi kampanju, dugo im treba da se oglase saopštenjem. Uvek sam pobeđivao svoje konkurente jer verujem u stvari koje govorim i radim ono što govorim i svim srcem verujem u to. Verujem u Srbiju, i verujem u sve ono što nisu mnogi kao što je na primer Beograd na vodi, Promenada, brza pruga koju su pljuvali a sada je svi koriste".

O predstojećim izborima u Francuskoj i Americi i o Mađarskoj kao predsedavajućoj EU

"Nemam pravo da se mešam u unutrašnja dešavanju u drugim zemljama. Imam dobar odnos sa Makronom. Naravno da su američki izbori najvažniji na svetu. Na neki način u novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva. Plaši me da bi pre toga moglo da dođe do teških stvari, te bi u tom smislu ti izbori mogli da budu zakasneli. Francuska je jedna od dve najveće evropske sile. Svakako da sve što se zbiva u Francuskoj odražava se i na evropsku politiku".

"Ukoliko bi Ursula ostala na čelu Komisije, za Srbiju bi značila stabilnost. Poznajemo se, dolazila je u Srbiju više puta, iako razgovori s njom nisu uvek laki".

"Mađarska braća su nam najveći prijatelji koje imamo u EU. Mnogo i često razgovaramo. Sinoć sam Orbanu čestitao gol u 100. minutu. Bio je radostan. Odnosi su nam izuzetno dobri. Radimo i više nego što se vidi. Nisam siguran da zemlja kao predsedavajuća može mnogo da promeni".

O putu u Brisel

"Sutra uveče putujem u Brisel gde ću imati razgovor i sa Kopmanom".

"Što se tiče KiM, to ostaje veliki bezbednosti i politički izazov. Trudićemo se da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane".

O dovođenju najboljih univerziteta iz sveta

"Daćemo sve od sebe da dovedemo najbolje univerzitete iz sveta, vodimo pregovore sa dva evropska univerziteta, Prvo će doći fakultetski kampusi, jer želimo da naša deca koja neretko idu na evropske univerzitete ostanu ovde i ne moraju da idu od roditelja i daleko od svoje zemlje".

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

predsednik Vučić

O energetici i zalihama hrane

"Ne sumnjam u naš talenat da sve uništimo. Imamo mnogo energetskih problema. Bilo je lepo videti da nam struja nije nestala, kada je svima nestala".

"Porasla je potrošnja električne enrgije, prvenstveno zbog upotrebe klima tokom letnjih dana, a da tek svi nadolazeći projekti poput letećih automobila i data centara će zahtevati još više struje".

"Da nije izgrađen termoblok Srbija ne bi imala struju i mora da se požuri sa kostolačnik vetroparkom, obnovljivim izborima sa baterijama".

"Mnogo je problema u energetici".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

zalihe poljoprivrednih i prehrambenih roba

"Biće velikih nedostataka hrane"

"Moja je pretpostavka da će biti velikih nedostataka hrane. Vidite šta smo sve obezbedili".

"Da obezbedimo zdrave obroke od malih nogu. Ne moraju svi da budu bucmasti kao ja, da probamo da im obezbedimo zdraviji život. To je predlog lekara i Ministarstva zdravlja. Zamolićemo ketering da ne prave samo ono što deca vole, nego i ono što je zdravo".

O železnici

"Ovo je pruga od Pančeva. Uradićemo potpunu obnovu pruge od Pančeva i produžiti je do Čoke, Sente i Subotice. Uradićemo Vrbas - Sombor. Možemo da završimo prugu za dve godine. Biće Beograd - Kikinda sat i 15. To ne možete ni kolima".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

plan za železnicu

"U pregovorima smo sa Kinezima oko finansiranja. Možemo da potrošimo milijardu ili dve evra više, ali bismo napravili deficit. Ovo je pruga od Pančeva. Uradićemo potpunu obnovu pruge od Pančeva i produžiti do Čoke, Sente i Subotice. Uradićemo Vrbas - Sombor. Možemo da završimo prugu za dve godine. Biće Beograd - Kikinda sat i 15. To ne možete ni kolima".

"Očekujemo u narednim danima da možemo taj dogovor da postignemo".

O litijumu

"Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028. Potrebno je da otvorimo diskusiju u kojoj će da dominiraju argumenti, ne isprazne pretnje".

"Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine".

"Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou".

"Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo niti počinjemo".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

3 elementa projekta

Predsednik je zatim pokazao da projekat ima 3 elementa:

1. Životna sredina - da nam garantuju da nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu neće biti.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

uticaj na životnu sredinu

2. Socijalni efekat - zahvaljujući investiciji koju smo obezbedili, od kada smo napravili transakciju sa Kinezima, a i dalje smo vlasnici 33 ili 37 odsto borskog rudnika - pet puta je veći budžet grada Bora. Građani Loznice ne bi znali šta sa novcem da rade.

3. Ekonomija - Ovo smo radili pre dve godine, dok Vlada Srbije nije donela odluku da sve prekine. Litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se voditi ratovi, kao što su se vodili oko nafte. Mogao bih kao teoretičari zavera da kažem da je pre dve godine bila prava minijatura nekih zapadnih sila da zaustave naš razvoj. Oduzeli su nam dve godine da bi se izborili za neke svoje interese.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

budžet grada

"Litijum postaje strateška sirovina. Oko kritičnih mineralnih sirovina će se voditi ratovi u budućnosti"

"Ovo je LFP baterija koju su napravili naši ljudi u Subotici. I "Folksvagen" i "Reno" su rekli da je najbolja na svetu. To čini motor sutrašnjice. Ako budemo uspeli da proizvodimo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac. 0.95 odsto bismo imali povećanje BDP."

Republika

Foto: Printscreen/Pink

LFP baterija

"Ako ovo uspemo da proizvedemo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac i doprinelo bi uvećanju DBP... Ukoliko ne možemo sami u našoj zemlji to da radimo, nećemo ni da pručamo o tome. Tada imamo uticaj od skoro 4% na BDP, to je 3 milijarde nove vrednosti na godišnjem nivou. Ode Srbija u nebesa! Dovedemo svetske proizvođače električnih automobila idemo na +16,45 dodatnih 20 milijardi evra. Ovo je važnije od nafte. Važnije od svega. To je svake godine to nije jednokratno. To je desetinama godina jer se teško iscrpljuje. Savek godine i pogledajte koja je naša prednost u odnosu na sve drugo".

O zdravstvu

"Boegradska berza je u državnim rukama i komisija za hartije od vrednosti i sve će napokon biti na jednom mestu i tako ćemo dodatno da podstaknemo tržište kapitala i ono nam je pravilo značajne probleme posebno u finansiranju start-apova" rekao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

predsednik Vučić

Vučić je istakao da će od 1. septmebra biti organizovani preventivni pregledi, besplatne tumor markere, i kolorektalni karcinom za muškarce za karcinom prostate i debelog crvea, a za žene karcinom dojke, plića i kolorektalni karcinom.

"Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo. Sve porpuno besplatno i sve ćemo da završimo do kraja decembra. Takođe imaćemo i kardiološke kontrole, i sve potpuno besplatno za građane preko 40 godina. Vratićemo sistematske preglede u škole" najavio je Vučić.

O EXPO 2027.

"Rekli smo da je EKSPO 2027 ključna, ne krajnja, ali prekretna tačka za razvoj Srbije. Danas ću vam predstaviti dokle smo stigli, brojne probleme, rešenja, i govoriti otvoreno o onome šta su izazovi za nas, te vas molim da bez obzira na partijsko opredeljenje - saslušate. Važno je da čujemo mišljenje svakog građanina".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Ekspo kompleks masterplan

"Želim da vam pokažem šta smo dosad uradili", rekao je predsednik Vučić i na tabli detaljno pokazao šta se gde nalazi na proketku "EKSPO 2027".

"Nacionalni stadion biće povezan sa EKSPOM, u toku su razgovori sa jednom od dve najveće kompanije sveta - "Ledžends". Radićemo da, ne samo upravljaju stadionom u Beogradu, već i u Zaječaru, Loznici, Leskovcu. Priredbe i manifestacije na Nacionalnom stadionu pripadaće EKSPU".

"Dozvoljeno nam je da EKSPO bude na 25 hektara. Odvojili smo malo veći prostor, trg sa binom, gde će biti i druge velike kompanije da se predstave".

"Imamo EKSPO promenadu, pešačka zona ide od železničke stanice".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

predsednik predstavlja planove za EKSPO 2027.

 

"Tu je i aktivaciona zona, potom paviljoni za velike zemlje koje žele da ih iznajme. Biće tu i za manje zemlje koje će imati video zid".

"Fascinantnog izgleda. Biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata kao galerija sa restoranima, kafićima"...

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Nacionalni stadion

"Dva sa 8.500 kvadrata su objekti koje ćemo da sklonimo kad se EKSPO završi. Tu je i paviljon 'Igraj za napredak'. Tereni za padel, košarku, odbojku, rukomet"...

"Nacionalni stadion imaće kapacitet 52.000. Već 2028 očekujemo da se igra finale Lige Evrope. Dosad ne kasnimo oko stadiona iako nam radovi idu teže nego oko EKSPA. Radi se u dve smene, a kad se postave reflektori, radiće se u tri smene".

"Ovde je reč o akvatik centru. Zahvalni smo mađarskim prijateljima od kojih smo dobili kompletan projekat. O tome sam razgovarao sa Orbanom. Biće drugi ili treći najveći u Evropi".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Nacionalni akvarijum

"Ovo je rezidencijalni kompleks, gde će biti smešteno 3.500 učesnika u 1.500 stambenih jedinica, koje ćemo potom da ponudimo zaposlednima u zdravstvu i prosveti".

"Razgovaramo sa najvećom firmom za dovođenje stalne postavke - od cirkusa do tematskih parkova. Lego lend je malo skuplji. Svakako će biti najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi".

"Imaćemo i delfinarijum. Akvarijum će biti kod Ušća, a na EKSPU delfinarijum. Kažu da ništa na decu sa autizmom ne utiče kao terapeutski delfini".

"Obećali smo da će od 2027. leteti taksijima iznad Beograda. U pregovorima smo sa 5 svetskih kompanija".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Najveći rast u Evropi

"U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi"

"Potrebna nam je stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi".

"Potrebna nam je stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi. Rast nam omogućava da imamo više novca i da možemo da obezbeđujemo veća primanja. Krenula je sezona raznih štrajkova i zahteva. Gledaćemo da učinimo sve što možemo, ali molim ljude da se ponašaju u skladu sa mogućnostima zemlje, a ne svojim željama. Svake godine slušam kako će neko da baci svoj rod, a svake godine rade sve više, imaju nove mašine, zarada sve veća. Zato vas molim da ne tražimo šta je nemoguće".

"Inflacija očekujemo da u junu bude na nivou 4,1 odsto. Zvanično će biti za dva, tri dana. Za nas je važno da smo na rekordnom nivou zaposlenih - 2.313.000. Devizne rezerve su nam 27 milijarde evra, što je apsolutni rekord, a zlato na 41,3 tone - 2012. je bilo svega 15 tona, a rezerva 10 milijardi".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

predsednik Vučić

"615 milijardi dinara nam je danas na računu. To je naša zajednička politika, premijera Vučevića, ministra Malog i mene da napravimo jastuke - takozvane bafere. Uspeli smo da obezbedimo dodatne bafere. Očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata do hrane i svega drugog u mesecima pred nama. Ne u Srbiji, već u svetu. Zato smo se snašli"

"Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki auto električni dobićete stimulans. Od države ćete dobiti 5.000 evra za svaki električni automobil, još i više ako je domaći automobil".

Počelo obraćanje predsednika Vučića

Predsednik se obraća naciji pred polazak u Brisel, gde će se u sredu 26. juna obaviti nova runda dijaloga između Beograda i Prištine.

"29. aprila sam se poslednji put na ovakav način obratio i danas želim da zamolim građane naše zemlje, jer isključivo ću govoriti o Srbiju, nikako ne pominjući partije, već o problemima, lepim stvarima, ali bih voleo da saslušate i otvorimo široku raspravu i zajednički odgovorimo na izazove koji su pred nama".

Republika

Foto: Printscreen/Pink

predsednik Vučić

"Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata. Zarad istorije, želim da vam kažem, a imam saznanja, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i da se suiočimo sa teškim posledicama, govorim o Evropi i svetu".

U sredu nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj biće u sredu u Briselu domaćin sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojem su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove.

Kako se navodi u saopštenju, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak. Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusirati se na put za napredak.

Borelj će dati izjave medijima pre i nakon sastanka.

Vučić se ranije danas sastao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da se sastao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom i da je sa njim razgovarao o svim strateškim pitanjima razvoja Srbije i daljem unapređenju odnosa između Mađara i Srba.

 

 

"Iskreno prijateljski susret i razmena mišljenja sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom o svim strateškim pitanjima razvoja Srbije i daljem unapređenju odnosa između Mađara i Srba. Dogovorili smo izgradnju važnih infrastrukturnih projekata od izuzetnog značaja za Mađare u Vojvodini, a posebnu zahvalnost sam izrazio Balintu Pastoru na ogromnom doprinosu stabilnosti i napretku cele naše zemlje", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Dodao je da je Pastoru čestitao i 30 godina rada Saveza vojvođanskih Mađara i poželeo mu mnogo uspeha i pobeda u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (16)

Loading
Sara

24.06.2024 18:03

Pratimo, sve vazne informacije cemo dobiti od Vucica.

Teona

24.06.2024 18:03

Pratim. Bas me zanima sta ce saopštiti

Milica Milicic

24.06.2024 18:04

Važno je da iz prve ruke čujemo informacije o KiM.

Gogi

24.06.2024 18:04

Bravo! Jasan plan i vizija za budućnost Srbije