UGLJANIN UBEDLJIVO POBEDIO LJAJIĆA U TUTINU, VELIKA BORBA ZA SANDŽAK: Ljajić razočaran u birače - "Dao sam sve, dobio sam mržnju"

Autor:

Vesti

18.06.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razočaran!

UGLJANIN UBEDLJIVO POBEDIO LJAJIĆA U TUTINU, VELIKA BORBA ZA SANDŽAK: Ljajić razočaran u birače - "Dao sam sve, dobio sam mržnju"

Foto: Printscreen/K1 TV

Iako je početkom godine došlo do prekomponovanja vlasti u Tutinu kako bi se posle 30 godina smenila Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA), reklo bi se da to nije dugo trajalo. Jer, nakon lokalnih izbora 2. juna, SDA Sulejmana Ugljanina izašla je još jača. Nedostajao im je samo jedan odbornik da sami formiraju vlast u ovom gradu.

Opštinska izborna komisija Tutina dodelila je mandate kandidatima za odbornike lokalnog parlamenta, a na osnovu ukupnih rezultata izbora održanih 2. juna. U novom sazivu Skupštine Opštine Tutin, koja broji 37 odbornika, lista Stranke demokratske akcije Sandžaka imaće 18 predstavnika.

Stranke pravde i pomirenja i koalicije Sandžačke demokratske partije i Srpske napredne stranke po šest, “Naš izbor – Zaim Redžepović” tri, “Tutin na prvom mjestu – Bajro Gegić” dva, a po jednog liste grupa građana “Složno za Tutin – Ljutvija Balkan i Jašar Balić” i “Hoćemo, možemo bolje za Tutin – Adnan Šehović”.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić nije krio nezadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u Tutinu, navodeći da "Tutin nema vodu, ali ima istu vlast koja traje 30 godina".

- Što se mene tiče, ja sam dao sve što sam mogao za opštine u Sandžaku. Zauzvrat dobio sam nezahvalnost, a često i mržnju, bar od polovine biračkog tela - rekao je Ljajić.

Ljajić je o formiranju vlasti kazao da odbori SDPS imaju potpunu autonomiju u odabiru budućih partnera.

Iako je SDA Sandžaka ubedljivo trijumfovala na nedeljnim izborima sa 6.616 glasova, partija Sulejmana Ugljanina dobila je oko 2.300 glasova manje nego na izborima održanim 2012. ili 2016. godine. Pre četiri godine za SDA Sandžaka u Tutinu glasalo je 6.970 birača.

Sa 2.290 osvojenih glasova Stranka pravde i pomirenja gotovo je prepolovila rezultat sa izbora 2020. godine. Više glasova imali su i na izborima 2016. godine (2.409) i 2012. godine (3.879).

Sandžačka demokratska partija je udvostručila broj glasova na poslednjim izborima (2.260) u odnosu na pretprošle (1.036), ali je taj rezultat i dalje znatno slabiji od onog iz 2016. godine (3.856) i 2012. godine (2.586 glasova).

Neizvesno ko će formirati vlast u Sjenici – svi su u igri Sjenica ponovo se nalazi u fokusu javnosti zbog neizvesnih izbornih rezultata i ponavljanja glasanja na tri ključna biračka mesta. Kako piše “Sandžak danas”, glasanje će se ponoviti u selima Vapa i Duga Poljana, kao i gradskom biračkom mestu broj 67. Na ovim mestima, očekuje se da će oko 1.100 glasača ponovo izaći na birališta, što može značajno uticati na konačni ishod lokalnih izbora.

Na nedavno održanim lokalnim izborima, Stranka pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića i Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina osvojili su jednak broj mandata, čime su postali ključni akteri u formiranju nove lokalne vlasti. Iznenađenje ovih izbora je Grupa građana Aldin Dino Kurtović, dok je novoformiranoj listi BOSS, predvođenoj Samirom Tandirom, nedostajalo samo tri glasa za osvajanje mandata. Lista BOSS podnela je žalbu na izborni proces, što je sud prihvatio i naložio ponavljanje izbora na pomenuta tri biračka mjesta.

Prema podacima Opštinske izborne komisije Sjenice, a na osnovu obrađenih rezultata sa svih biračkih mesta, najviše glasova na lokalnim izborima osvojila je lista Stranke pravde i pomirenja (SPP), 2.898 ili 21,65 odsto.

Taj rezultat trebalo bi da im donese devet odborničkih mandata, koliko će imati i lista Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka sa 2.713 osvojenih glasova, odnosno, podrškom 20,27 odsto izašlih birača. Na trećem mestu je lista okupljena oko koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije (1.874 glasova, 14 odsto), a četvrtom Sandžačke demokratske partije sa osvojenih 1.787 glasova, odnosno, 13,35 odsto.

Obe liste trebalo bi da imaju po šest predstavnika u lokalnom parlamentu. Mandat manje pripao je listi grupe građana „Bez diskriminacije – Aldin Dino Kurtović“ koja je osvojila 1.488 glasova, odnosno, 11,12 odsto dok će lista „Za budućnost i razvoj Sjenice – Fadil Nikšić“ sa 1.148 glasova ili 8,58 odsto imati tri odbornika.

Cenzus je prešla i lista „Veran – Veroslav Karličić Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Novo lice Srbije (NLS) – Miloš Parandilović“ sa 420 glasova koji im donose jedan odbornički mandat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading