SRBIJA JOŠ OTPLAĆUJE TITOVE KREDITE! Stigla na naplatu rata od koje "glava boli"! DUGUJEMO JOŠ I KUVAJTU,PARISKOM KLUBU - A EVO ŠTA JE RUSIJA URADILA PO PITANJU PARA KOJE JE DALA BIVŠOJ SFRJ!

Autor:

Vesti

15.06.2024

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima obaveze prema Pariskom klubu poverilaca do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Kuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine.

SRBIJA JOŠ OTPLAĆUJE TITOVE KREDITE! Stigla na naplatu rata od koje "glava boli"! DUGUJEMO JOŠ I KUVAJTU,PARISKOM KLUBU - A EVO ŠTA JE RUSIJA URADILA PO PITANJU PARA KOJE JE DALA BIVŠOJ SFRJ!

Foto: Shutterstock

Srbija se suočava sa plaćanjem rate kredita koji je uzela od Svetske banke još u vreme bivše SFRJ. Rok dospeća za ovu tranšu kredita je bio 15. jun, a  tranša je oko 25 miliona evra. Iznos koji treba da se plati po osnovu glavnice i kamate ove godine iznosi 75,03 miliona evra. Sledeća rata je zakazana za 15. septembar.
 

Dugovanja prema Pariskom klubu, Svetskoj banci i Kuvajtu
 

Srbija ima obaveze prema Pariskom klubu poverilaca do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Kuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine. Ove informacije su javno dostupne na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, piše Blic.

Rusija ratifikovala dug Srbije
 

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je potpisao zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturiranje dugova Srbije prema Rusiji. Nakon političkih promena u Srbiji 2001. godine, Pariski klub poverilaca, uključujući i Rusiju, odlučio je da se Srbiji oprosti dve trećine duga u vrednosti od 4,5 milijarde dolara. Interesantno je napomenuti da je Rusija bila jedina zemlja koja se protivila ovoj odluci, izjavivši da za takav poklon još uvek nije vreme.

Sreća pa je naša ekonomija i finansije sada stabilne pa nema problema u otplati dugova.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading