DVA SRCA, SRBIJA I SRPSKA! Danas se u Beogradu održava prvi veliki svesrpski sabor!

Autor: K. B. - E. S. T.

Vesti

08.06.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz predsednika Vučića i Dodika, glavni akteri biće zvanični predstavnici Srba iz regiona, te patrijarh Porfirije

DVA SRCA, SRBIJA I SRPSKA! Danas se u Beogradu održava prvi veliki svesrpski sabor!

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o velikom svesrpskom saboru, rekao da će to biti velika manifestacija, kojom želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu.

- Svaki ministar će da primi svog kolegu iz RS, svako je pronašao svog partnera da vidi kako će da rade u budućnosti, klubovi, muzeji, na svakom nivou bukvalno. Mnogo simbolike i mnogo važnih stvari, uplatićemo 10 miliona evra za put Bijeljina - Sremska Rača, donećemo i odluku o izgradnji memorijalnih centara, biće dobrih stvari - poručio je Vučić.

Takođe, dodao je, na saboru će biti oko 1.000 ljudi iz kulturno-umetničkih društava iz Srbije i 1.000 iz Srpske.

Starović: Jedinstvo s obe strane Drine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je da će svesrpski sabor imati društvenu i kulturnu dimenziju, ali i značajan politički sadržaj, te da se tom manifestacijom želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda s obe strane Drine.

Starović je naveo da je cilj manifestacije da se prikaže jedinstvo srpskog naroda koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti i sudbini i dodao da to nije usmereno ni protiv koga niti nekoga ugrožava.

- Siguran sam da će to zaista biti jedna lepa, pa mogu reći, i spektakularna manifestacija. To je čitav niz, desetine različitih aktivnosti koje počinju već s današnjim danom, koje će biti organizovane u sklopu ovog velikog i značajnog sabora i mislim da će sve to skupa biti i na radost i na ponos čitavog srpskog naroda - naveo je Starović.

SEDNICA

Prvi svesrpski sabor biće održan pod nazivom Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska. Uz Vučića, glavni akteri biće zajedno predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, te predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici.

Sabor počinje u 9.30 u Hramu Svetog Save, održavanjem molebana za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, nakon čega će se održati sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsednika vlada Srbije i Republike Srpske sa srpskim patrijarhom Porfirijem, navodi se u saopštenju.

U 10.30 u Palati Srbija održaće se sastanak Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

U 11 časova održaće se sastanak predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarha srpskog.

U 12 časova održaće se Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmenjeni potpisani dokumenti...

Vučić i Dodik će u 14 časova s resornim ministrima dve vlade obići veterane.

Centralno obeležavanje manifestacije Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska počeće u 17 časova na Trgu republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

JASNA PORUKA

Predsednik Vučić rekao je da očekuje da će sa sabora biti poslata poruka jedinstva i najavio da će biti doneto mnogo važnih odluka.

On je rekao i da očekuje da se pošalje poruka i o političkom subjektivitetu srpskog naroda u celom regionu.

- Jesu li Albanci kao kolektivni politički subjektivitet postigli značajne rezultate u Severnoj Makedoniji - jesu. A jesmo li mi Srbi postigli ikakve rezultate kao politički subjektivitet u Crnoj Gori - nismo - kazao je Vučić.

Dodao je da ne misli da se treba mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali da Srbi moraju da istaknu da se ne stide svog porekla i da se ponose svojim rodom.

- Tražićemo svoja prava kakva imaju svi drugi narodi. Ništa više od toga. Nećemo da učestvujemo ni u ratovima, ni u sukobima, ni u rušenju međunarodno priznatih granica. Ni u čemu od toga. Jedino što želimo su prava za naš narod, kakva svi drugi imaju - naglasio je šef države. 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Ana

08.06.2024 08:16

I treba da se držimo zajedno još čvršće i jače!

Maki

08.06.2024 08:29

Jedan narod i treba da se drži zajedno .

Aca

08.06.2024 09:06

Ovo će zaista bili velika manifestacija sa ciljem da se svetu pokaže da smo jedan narod, koji čuva tradiciju, kulturu,pravoslavlje i zato smo jedinstveni.

Dane

08.06.2024 09:22

Braća iz RS nam dolaze. Drina je samo reka, nikad granica.