"Dejton je održao 29 godina mira u BiH"! Vučević:: "Nije me iznenadila reakcije američke ambasade, osim u delu gde su pokazali nerazumevanja Dejtonskog sporazuma"!

Autor:

Vesti

11.06.2024

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O izborima, izbornim preporukama, odnosu sa opozicijom i međunarodnom zajednicom, najvažnijim zadacima pred Vladom Srbije i izazovima globalnog geopolitičkom trenutka za RTS govorio je premijer Srbije Miloš Vučević.

"Dejton je održao 29 godina mira u BiH"! Vučević:: "Nije me iznenadila reakcije američke ambasade, osim u delu gde su pokazali nerazumevanja Dejtonskog sporazuma"!

Foto: Printscreen/Youtube/TV Pink

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević kaže, povodom reakcija u regionu na Svesrpski sabor, da ga nisu iznenadile reakcije američke ambasade u Sarajevu, osim u delu gde su pokazali nerazumevanja Dejtonskog sporazuma.

- To kako su republike uredile sukcesiju jugoslovenske imovine je jedno pitanje. A potpuno je drugo pitanje kako je uređeno korišćenje, odnosno prava vlastništva svojine, na javnoj imovini u samoj Bosni i Hercegovini, ako pričamo o njoj. A to je upravo uređeno kroz Dejtonski sporazum - ističe Vučević.

Ukazuje da mora da postoji prostor za razgovor. 

- Sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba. Nemamo boljih odnosa bez toga. Nepohodno je da se razgovara o svim pitanjima, i to je interes i Bosne i Hercegovine - ističe Vučević.

Naglašava da umesto da se priča kako da se region uveže, svi se vraćaju decenijama unazad sa pitanjem "ko je više kriv".

- Kao da nam neko brani da idemo napred. I to najčešće nisu balkansi narodi, već oni koji tobože dođu da nam pomognu da se bolje razumemo - navodi premijer Srbije.

Premijer Miloš Vučević rekao je Dejtonski sporazum održao 29 godina mira u BiH.

- Siguran sam da kada bi imali i priliku da sami pričamo, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i Albanci, da bi se mnogo lakše dogovorili nego kada imamo one koji navodno dolaze sa primerima dobre prakse ili iskustvom da posreduju ili rešavaju neke stvari. Ja verujem u dogovor i verujem u razgovor, ja verujem da Bosna i Hercegovina mora da čuva Daytonski sporazum - rekao je Vučević.

Rekao je da su sve 53 tačke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma.

- Ne deklarativno, nego suštinski. Suštinski su u duhu, u saglasju s Dejtonskim sporazumom. Ni na jedan način ne vode ka opstrukciji ili poništaju Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučević.

Jedini, pravi put, kako keže, jeste razgovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, međusobno poštovanje, razumevanje i priznavanje.

- Kada se međusobno budu poštovali i razumevali, verujte da će sve lakše stvari biti, lakše stvari rešavati, donositi  ključne odluke. Da li je to lako ili nije, bojim se da nije, ali verujem da su generacije političara koje su danas aktuelne u BiH svesne svoje odgovornosti i da će biti dostojni tih izazova - rekao je Vučević.

Premijer Srbije kaže, povodom rezultata izbora za Evropski parlament (EP), da je Srbiji važno da razume političke procese i da naspram toga vidi nacionalne interese, odnosno, da se ponaša relevantno. 

- Relevantno je da ne trčimo napred kako smo mi najpametniji. Nego da pažljivo posmatramo i razumemo sve okolnosti i poruke koje nose ovi evropski izbori - ukazuje Vučević. 

Navodi i da je bitno da se ne u politici ne vode emocijama, već da se ponašaju racionalno.

- Sa predsednikom sam razgovarao o ishodima izbora, od države do države, došlo je do prekonfiguracije - kaže predsednik vlade. 

Ističe da je za Srbiju važno da sačuva narod u teškoj geopolitičkoj situaciji, kao i da je zabrinut zbog izjava koje nas, kako tvrdi, približavaju sukobu većih razmera. 

- Ja verujem da možemo da je sačuvamo - ističe Vučević.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Anja

11.06.2024 22:22

Američka ambasada nije smela da pokaže na ovakav način nerazumevanje Dejtonskog sporazuma.

Tanja

11.06.2024 22:27

Jasno je da imovina pripada entitetima, ali jasno je i da Amerikanci ne poštuju nikakve sporazume, pa ni one u kojima su sami učestvovali.

Ika

11.06.2024 22:28

Veoma je važno da se razgovara i da se nađe najbolje moguće rešenje

Kristina

11.06.2024 22:41

Amerikanci rade kako se njima prohte.