"POŠTOVANI AMERIČKI PARTNERI, GDE TO PIŠE?!" Vučić brutalno odgovorio američkoj ambasadi u Sarajevu! (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.06.2024

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

"POŠTOVANI AMERIČKI PARTNERI, GDE TO PIŠE?!" Vučić brutalno odgovorio američkoj ambasadi u Sarajevu! (VIDEO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na društvenoj mreži X povodom kritike američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora

 

- Poštovani američki partneri, gde to piše - stoji u opisu videa.

 

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH), podsećamo, saopštila je da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

Vučić je rekao da mu je bila interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpkog sabora, koji je, kako kaže, bio dobro organizovan i održan na radost srpskog naroda.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić

 

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta da svi u Srbiji i u BiH i u celom regonu koriste jednu sintagmu, koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi, kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum, nismo garant sprovođenja jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, iako "duh" tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima", već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH. Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i otkada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima - pitao je predsednik Vučić.

- Naime, članom 3, tačka 3, Ustava BiH, aneks četvrti Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaju entitetima. A članom 3, tačka 1, navedene su nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbeglica, sprovođenje krivičnih zakona, odnosi sa Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja. Kao što se vidi, nigde se ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina - poručio je Vučić i dodao:

- Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste, između ostalog, učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli, da to ima veze sa sporazumom u pitanju sukcesije iz 2001, koji je stupio na snagu 2004. Odmah ću vam reći, nemojte to da odgovarate jer bi bilo mnogo glupu. Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tako da molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno, jer godinu i po dana gubimo po pitanju svi u regionu imovine na koje vi insistirate, i mnogo sam srećan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu i uveren sam da ćete mi pružiti odgovor. Dakle, gde to piše? To je moje pitanje i radujem se vašem odgovoru - istakao je Vučić.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Db

11.06.2024 16:11

Jos jedan dokaz da je Srbija suverena i nezavisna država.

Sima

11.06.2024 16:15

Svaka cast! Vucicu je svoj narod i svoja zemlja uvek na prvom mestu,a to Amerikancima izgleda ne odgovara!

Una

11.06.2024 16:19

Predsednik zna sta treba kome da kaze.

Filip

11.06.2024 16:21

Treba se pridržavati onoga što je potpisano u Dejtonu. Imovina entiteta mora ostati u njihovoj nadležnosti, a ne prelaziti na centralne vlasti.