KURTIJEVA POLICIJA PONOVO TERORIŠE SRBE! Zaplenjen novac iz trezora Narodne banke Srbije na Kosmetu

Autor:

Vesti

29.05.2024

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurtijevi policajci su zatvorili i sedište Trezora ali nisu uspeli da otvore sef

KURTIJEVA POLICIJA PONOVO TERORIŠE SRBE! Zaplenjen novac iz trezora Narodne banke Srbije na Kosmetu

Foto: Tanjug/AP

Tzv. Kosovska policija je tokom kontrole ekspoziture trezora Narodne banke Srbije u Kosovskoj Mitrovici zaplenila određenu količinu dinara, evra i švajcarskih franaka, kako je saopštila direkcija policije u Prištini. Ovo je deo šire akcije koja se odvijala 20. maja, kada su Kurtijevi policajci zatvorili sve ekspoziture "Poštanske štedionice" i pokušali da otvore sef u sedištu Trezora, ali nisu uspeli jer nadležna osoba sa ključevima nije bila prisutna.

Policija lažne države je kasnije identifikovala upravnika, koji je nakon kontaktiranja doneo ključeve i sef je otvoren u njegovom prisustvu. Oduzeta su novčana sredstva u iznosu od 152.290 dinara, 4.580 evra i 940 švajcarskih franaka. Uviđaj je obavljen bez incidenata, a razgovor sa upravnikom je obavljen u prisustvu branioca. Dalji procesi i sve pravne odluke će biti donošene u koordinaciji sa pravosudnim organima.

Podsećamo, na osnovu uredbe privremenih prištinskih institucija, na Kosovu i Metohiji su od 1. februara gotovinska plaćanja dozvoljena samo u evrima, što znači zabranu korišćenja dinara. Ova odluka Prištine je ozbiljno ugrozila egzistenciju i opstanak Srba u pokrajini, budući da svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima. Zabrana korišćenja dinara komplikuje svakodnevni život i finansijske transakcije srpskog stanovništva, koje se suočava sa dodatnim ekonomskim pritiscima i neizvesnostima, prenosi Tanjug.

Situacija na Kosovu i Metohiji ostaje napeta, jer ove mere predstavljaju deo šireg političkog i ekonomskog pritiska na srpsku zajednicu u pokrajini. Oduzimanje novčanih sredstava i zatvaranje ekspozitura predstavljaju ozbiljan udarac za lokalno stanovništvo, koje se oslanja na finansijske usluge i podršku iz Srbije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading