EVO ZAŠTO SE OVE ZEMLJE NISU IZJASNILE: Avganistan i Venecuela nisu ni imale pravo glasa!

Autor:

Vesti

24.05.2024

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za.

EVO ZAŠTO SE OVE ZEMLJE NISU IZJASNILE: Avganistan i Venecuela nisu ni imale pravo glasa!

Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova i podpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je otkrio u Novom Jutru na TV Pink zašto Avganistan i Venecuela nisu glasale o rezoluciji. 

Naime, od 193 države članice, 191 država je imala pravo glasa. Dve države koje nisu imale pravo su Avganistan i Venecuela, zbog toga što nisu platile članarinu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Za rezoluciju je bilo više uzdržanih i država koje su glasale protiv, ukupno, nego što ih je bilo za, odnosno za rezoluciju o Srebrenici glasalo je samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano.

Vučić: Hteli su da nas obeleže, ali nije im pošlo za rukom

- Kao što znate, nikada se nije desilo u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da glasanje o pitanju genocida nije doneto jednoglasno.

Ovo se dešava po prvi put. Zato što su neki ljudi hteli da iskoriste svoju veliku političku moć da ispolitizuju ovu važnu temu i to su i učinili.

Rezultat je sledeći: 84 zemlje su glasale za rezoluciju, a 87 zemalja, koje su bile prisutne, nisu glasale za. U bilo kom parlamentu u svetu ovakav dokument ne bi bio usvojen. Ovo je jedino mesto na svetu gde je to usvojeno.

Oni koji su želeli da unize srpski narod nisu uspeli i nikada neće uspeti. Hteli su da nas obeleže, ali nije im pošlo za rukom i nikada neće.

Ponosan sam što sam danas imao priliku da branim pravo male zemlje, da govorim javno i glasno protiv onih veoma moćnih, ne vređajući nikoga.

Ovo je sada iza nas, radićemo i daćemo svoj doprinos očuvanju mira.

Na kraju, želeo bih da se zahvalim svima koji nisu glasali za ovu rezoluciju, ali i onima koji su glasali za, otvorili su nam oči.

Posebno se zahvaljujem srpskom narodu, koji se ujedinio kao nikada do sada.

Veoma sam ponosan što sam imao priliku da predstavljam zemlju hrabrih - istakao je Vučić.

 BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sale

24.05.2024 16:12

Rezolucija nije izglasana. Prema Pravilniku glasanja u UN da bi neki predlog bio usvojen potreban je dvotrećinski broj glasova ZA od svih prisutnih glasača u sali. U sali je bio 171 glasač. Dvotrećinski potreban broj glasova ZA je 114. A ZA je glasalo 84. Znači nikako nije usvojena.