NIKARAGVA PROTIV REZOLUCIJE, VENECUELA UZDRŽANA! Egipat glasa ZA!

Autor:

Vesti

23.05.2024

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u teškoj borbi za odbranu srpskog naroda!

NIKARAGVA PROTIV REZOLUCIJE,  VENECUELA UZDRŽANA! Egipat glasa ZA!

Foto: Tanjug/TANJUG VIDEO

U toku je sednica Generalne skupštine UN na kojoj se raspravlja i glasa o sramnom rezoluciji o Srebrenici.

Egipat će glasati za rezoluciju

- Egipat se protivi postupcima i ishitrenom procesu da se predstavi nacrt rezolucije. Ovo baca sumnju na pravu nameru iza koje se krije nacrt ove rezolucije. Okruženje nije bilo uključeno u debatu i dijalog, ovo rizikuje da se ponovo ožive svi sukobi i nesuglasice.

- Naša zalaganja trebalo bi da vode ka dijalogu, da bi se očuvao međusobni interes. Egipat nije zadovoljan zato što su neke zemlje uključujući sponzore ov rezolucije, ovaj nacrt iskoristili kao izgovor za neku političku retoriku. Ovo ne pomaže zemljama na Balkanu. Ne mogu da se podrže kršenja Međunarodnog i humanitarnog prava, s obzirom na konflikte koji se dešavaju u drugim delovima sveta.

- Čvrsto verujemo da rešenja ne mogu da budu nametnuta spolja, kroz jednostrane naloge.

- Egipat namerava da glasa za nacrt rezolucije kojim se obeležava genocid u Srebrenici. Naš glas oslikava našu posvećenost ljudskim i moralnim vrednostima i u skladu je s usvojenom rezolucijom i odlukama i principima iste.

Nikaragva će glasati protiv rezolucije

- Promovisanje uvođenja inicijativa jednostrano, a koja ne uživa konsenzus u BiH, ne podržava pomirenje u toj zemlji, s obzirom da ona ne predstavlja sva stanovišta svih onih koji žive u toj zemlji. NATO je bombardovao ovu teritoriju i prouzrokovao na hiljade ranjenih i mrtvih u bivšoj Jugoslaviji, ostavljajući za sobom razorenost usled te mašinerije koja se obrušila od strane NATO-a. Ne može da se ignoriše najveći genocid koji je učinjen protiv naših naroda u Americi kao i naše braće u Africi prilikom kolonizacije i porobljavanja naših predaka. Uništavali su našu kulturu, brišući milione ljudskih bića sa lica zemlje i uzimajući njihove minerale da bi se na Zapadu bogatili - rekla je predstavnica Nikaragve.

- I dalje se obezbeđuju novac i resursi da se zločini u Palestini nastave. Vreme je da se pravda iznese pred ljude, da se oni približe UN. Nikaragva se zalaže za svet mira, solidarnosti, bratstva, kako bismo prevazišli probleme.

- Nikaragva će glasati protiv rezolucije koju je predstavila Nemačka jer ona neće doprineti miru, već će samo da pogorša situaciju - naglasila je.

Venecuela se uzdržala od glasanja

- Mi smo za nacionalno pomirenje, izgradnju poverenja i ponovnu izgradnju mira ukoliko je to potrebno. Ovo, gospodine predsedniče, nije prvi put da pred sobom imamo težak zadatak razmatranja rezolucije. U prošlosti je bila slična inicijativa koja je izneta pred Savet bezbednosti. U to vreme Venecuela se uzdržala od glasanja.

- Istakli smo takođe da je taj nacrt rezolucije pre nego da doprinese pomirenju zapravo produbio jaz između naroda u BiH koji žive u toj zemlji. Oni moraju da izgrade zajedničku budućnost koja je zasnovana na međusobnom dijalogu. Žrtve Srebrenice zaslužuju obeležavanje na osnovu konsenzusa koji prihvataju uključene strane pri čemu cela Međunarodna zajednica to pozdravlja. Zagovaramo pomirenje i mir na Balkanu. Funkcija UN jeste da promoviše razumevanje naroda i s tim u vezi mi apelujemo da nastavimo posao koji je počet u Dejtonu, primenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa. Na kraju mi poštujemo poziv na razmatranje svih ovih ideja pri donošenju odluke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (15)

Loading
Jelena

23.05.2024 17:29

Kakva izdaja Egipta. Ovo niko nije očekivao. Hvala svima koji su bili uzdržanih i koji su glasali protiv.

Viki

23.05.2024 18:22

Hvala zemljama koje su stale uz Srbiju.

Bilja

23.05.2024 18:24

Lepo je predstavnica Nikaragve rekla, šta je sa bombardovanjem od strane NATO-a, to nije genocid?

Rade

23.05.2024 18:25

Sve zemlje koje su glasale za usvajanje ove sramne rezolucije su pokazale da ne misle dobro srpskom narodu.