GRADONAČELNIK NOVOG SADA MILAN ĐURIĆ I PROFESORKA VESNA TURKULOV POSETILI ZAJEDNICU ''ZEMLJA ŽIVIH'' NA ČENEJU: Neophodna druga šansa integrisanja i društvo

Autor:

Vesti

06.05.2024

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom drugog dana Vaskrsa gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i prof. dr Vesna Turkulov danas su darivali i posetili terapijsku zajednicu „Zemlja živih” na Čeneju, koja je osnovana 2005. godine pod okriljem Svetoarhangelskog manastira iz Kovilja, uz blagodlov vladike Irineja i patrijarha Porfirija.

GRADONAČELNIK NOVOG SADA MILAN ĐURIĆ I PROFESORKA VESNA TURKULOV POSETILI ZAJEDNICU ''ZEMLJA ŽIVIH'' NA ČENEJU: Neophodna druga šansa integrisanja i društvo

Foto: dnevnik/grad Novi Sad

Njih je jedan od štićenika spoveo kroz prostorije i ekonomiju zajednice gde borave i rade korisnici.  

Osim jedinice na Čeneju funkcionišu još tri - u Krčedinu, Vilovu i Brajkovcu u kojima ukupno boravi oko 100 štićenika, dok je na Čeneju u muškoj jedinici 25 korisnika.

Đurić: Grad ima obavezu da pomogne svim građanima

- Ideja ovakvog vida lečenja i socijalizacije potiče još iz devedesetih godina prošlog veka,a otac Branko Ćurčin je tada pokrenuo ovu temu. Prostorije su lepo uređene, pa štićenici imaju mesto za spavanje, ručanje, mesto za liturgije, deo gde drže životinje i prostor za sport, kako bi jačali timski duh i saradnju. Pristup televiziji im je ograničen, a upotreba mobilnih telefona zabranjena.  Time na koristan način imaju priliku da menjaju svoj život na bolje - kazao je Đurić. - Osim što terapijsku zajednicu pomažemo kroz projekte, kao Grad bi trebali da promenimo odluku koja reguliše volonterski rad koji je plaćen, a pod tim podrazumevam i privatna i gradska preduzeća, kako bi oni koji nepuste ovu zajednicu mogli da se integrišu u društvo, da rade i da za to budu plaćeni. Ovo im je druga šansa, Grad ima obavezu da pomogne svim građanima.

 

 

Kroz program prošlo 6.000 ljudi

Otac Branko Čurčin istako je da je poseta veliki podstreh za štićenike i motiv da istraju u borbi sa zavisnošću.

- Grad je oduvek pomagao ovaj projekat, jer bez te podrške ne bismo mogli opstati jer štićenici borave besplatno -  napomenuo je otac Branko dodavši da je kroz „Zemlju živih” prošlo oko 6.000 ljudi , kao i da 82 odsto onih koji su prošli čitav program, dug 36 meseci, je izlečeno. - Uz dobru volju možemo ljude da motivišemo da se pre svega izbore sa sobom, što je najteže, a potom i sa zavisnošću i na kraju da upozna sebe.

Foto: dnevnik/grad Novi Sad

''Zemlja živih''

Prof. Turkulov: Ovo je veliki poduhvat crkve i društvene zajednice

Prof. dr Vesna Turkulov je i rekla da joj zadovoljstvo što drugi dan najvećeg hrišćanskog praznika i na Đurđevdan može da provede sa štićenicima „Zemlje živih”.

- Kao lekar iznenađena sam da je sve manje zavisnika od narkotika, a sve više od kocke i društvenih igrica - istakla je profesorka Turkulov.

-  Kao infektolog najčešće sam se susretala sa ovim pacijentima kao nosiocima raznih oboljenja koja se prenose intravenoznim korišćenjem igle. Ovo je veliki poduhvat i crkve i društvene zajednice kako bi se zavisnici mogli vratiti u drštvo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading